Zamknij

Te triki sprawią, że wasza jajecznica zawsze się uda. Będziecie nimi zaskoczeni

27.09.2021 12:43
jajecznica
fot. Shutterstock

Jajecznica to proste danie, które można przygotować w kilka minut. Sprawdźcie nasze triki, aby zawsze się udała i była wyśmienita.

Okazuje się, że chociaż jajecznica jest prosta w wykonaniu, nie każdy przygotowuje ją poprawnie. Dowiedzcie się, jak ją przyrządzić, aby jeszcze bardziej cieszyła was swoim smakiem.

Jak przygotować pyszną jajecznicę? Podpowiadamy

Te sprawdzone triki powinien znać każdy, komu zależy na przyrządzeniu wyśmienitej jajecznicy. Jeśli chcemy, by wyszła smaczna, warto pamiętać o tym, by nie solić jajek, kiedy znajdują się na patelni. Wtedy całość może stracić puszystość. Powinno się ją doprawiać już po zdjęciu z patelni. Kolejnym błędem podczas przygotowywania tego dania jest pozostawienie jajecznicy zbyt długo na włączonym palniku. Wtedy jajka mogą się szybko przypalić.

Ostatnią rzeczą, na którą warto zwrócić szczególną uwagę podczas przygotowywania tego dania, jest niedokładne mieszanie. Jajka szybko się ścinają, dlatego potrzebują nieustannego szybkiego mieszania. Dzięki temu prostemu trikowi jajecznica będzie usmażona równomiernie z każdej strony.

Jak przechowywać jajka? Sprawdzone sposoby

Jeśli chcemy, by jajka zachowały świeżość i jak najdłużej nadawały się do spożycia, powinniśmy przechowywać je w lodówce. Najlepszym miejscem do tego jest środkowa półka, a nie - jak sądzi większość z nas - drzwiczki chłodziarki.

Zobacz także: Jak nalewać mleko z kartonu? Do tej pory robiliście to źle