Zamknij

To najmodniejszy produkt 2022 roku. Będziemy dodawać go do wszystkich potraw

14.01.2022 11:31
Ten produkt to hit roku 2022 w kuchni. Uwielbiały go już nasze babcie
fot. Shutterstock

Od lat w kuchni królowały nietypowe potrawy. Teraz wracamy do korzeni. Najmodniejszym produktem 2022 roku będzie składnik, który stosowały już nasze babcie.

Od dłuższego czasu ludzie przykładają większą wagę do jedzenia. Chętniej sięgamy po zdrowe i pełnowartościowe potrawy. Modne stało się też odżywianie holistyczne, które opiera się na dobieraniu zdrowych, świeżych i sezonowych składników. Nic więc dziwnego, że do łask wracają produkty, które w swoich kuchniach stosowały nasze babcie. W 2022 roku najmodniejszym składnikiem kulinarnym nie będą zatem nasiona chia, parmezan czy mleczko kokosowe. Będziemy stawiać na zupełnie inny, ale równie zdrowy produkt.

Zobacz także: Fetapasta podbija TikToka. Ten przepis to świetny pomysł na szybki obiad

Ten produkt to hit roku 2022 w kuchni. Uwielbiały go już nasze babcie

W 2022 roku do łask powrócą... grzyby. Ich popularność możemy zauważyć już od kilku sezonów. W niemal każdym restauracyjnym menu ukrywają się dania z ich dodatkiem. Teraz będą królować w każdej kuchni.

Grzyby to bardzo zdrowe produkty, które mają wiele gatunków. Są to zatem nie tylko popularne pieczarki, które królują w polskiej kuchni i dodajemy je także do pizzy, zapiekanek czy makaronów. Grzyby to również wyraziste w smaku borowiki, z których powstają pyszne i rozgrzewające kremy. To kurki, które kojarzą nam się z latem i wieloma potrawami. To też wykwintne trufle, które używamy pod wieloma postaciami. 

Dużą popularnością w ostatnim czasie cieszą się również grzybki mun i inne rodzaje tego typu produktów, które pochodzą z Azji. Może to mieć wiele wspólnego z tamtejszą kuchnią, która już święci triumfy na całym świecie. 

Grzyby będą hitem 2022 roku, a wy sprawdźcie, dlaczego warto je jeść. 

Zobacz także: Jajecznica z kurkami - pyszny przepis na sezonowe śniadanie. Co do niej dodać?

Grzyby to najmodniejszy produkt roku 2022. Dlaczego warto je jeść?

Niemal wszystkie rodzaje grzybów zawierają w sobie uniwersalne właściwości, które są zbawienne dla naszego organizmu. 

Właściwości grzybów: 

  • mają dużą zawartość błonnika,
  • stymulują układ immunologiczny,
  • pomagają w walce z nowotworami i im zapobiegają,
  • mają dużą zawartość potasu,
  • są cennym źródłem witamin z grupy B oraz D,
  • mają działanie przeciwutleniające i antyoksydacyjne. 

Pamiętajcie jednak, żeby kupować grzyby ze sprawdzonego źródła i uważać na te, które zbierzecie sami w lesie. Istnieje sporo trujących gatunków grzybów. Dlatego warto dowiedzieć się najpierw, jak powinno wyglądać bezpieczne grzybobranie

Zobacz także: Jak szybko oczyścić grzyby? Nasz trik was zaskoczy

Kosmetyki, które znajdziesz w kuchni. TOP 15 naturalnych produktów do pielęgnacji
15 Zobacz galerię
fot. Shutterstock

Źródło: womenshealth.pl