Zamknij

To warzywo ma w kuchni każdy. Eksperci zdradzają, dlaczego pomaga chudnąć

30.11.2022 14:40

Zagraniczni eksperci odkryli, że warzywo, które powszechnie bywa uznawane za kaloryczne, sprzyja odchudzaniu. Okazuje się, że warto je jeść z wielu powodów. A ty na pewno masz je w swojej kuchni.

Kobieta w kuchni
fot. Shutterstock

Odkrycia niektórych naukowców nieustannie zaskakują. Czasem dowiadujemy się, że to, w co wierzymy od dawna, niewiele ma wspólnego z prawdą. Tym razem sprawa dotyczy ziemniaków. To proste i znane warzywo często odradzane jest osobom na diecie. Okazuje się, że perfekcyjnie może sprzyjać odchudzaniu. Jak to możliwe?

Zobacz także: Monika Mrozowska zdradziła przepis na szybki obiad z kalafiora. Sprawdź, jak go zrobić

To warzywo sprawi, że schudniesz

Amerykańscy naukowcy, postanowili podzielić się ze światem zaskakującym odkryciem. Obalają oni mit dotyczący złych skojarzeń z ziemniakami. Jeśli jesteś na diecie i masz je w kuchni, nie musisz się bać po nie sięgać.

Okazuje się, że wspomnianym warzywie tkwi sekret zrzucania kilogramów. Każdy, kto je ziemniaki, szybciej staje się pełny i przez długi czas może nie odczuwać głodu. Ten prosty fakt ma przekonać wiele osób do tego, by zastępowali mało sycące posiłki właśnie tym prostym produktem.

Profesorowie zwracają uwagę, że zwykle mamy tendencję do spożywania takiej ilości pożywienia, która sprawi, że poczujemy się pełni, niezależnie od tego, ile kalorii zawiera posiłek. Mówią oni, że warzywa bogate w węglowodany szybko sycą i zniechęcają do późniejszego sięgania po kaloryczne przekąski.

Ludzie mają tendencję do spożywania tej samej ilości jedzenia niezależnie od zawartości kalorii, aby czuć się sytym - to słowa jednej z badaczek Candidi Rebello z USA.

Ziemniaki należy jeść tylko w tej formie

Każdy, kto chce się odchudzać przy pomocy ziemniaków, musi pamiętać, że konieczne jest ich gotowanie. Nie będą sprawdzały się frytki, chipsy czy placki, bo one zawierają dużo tłuszczu.

Według badaczy, którzy opublikowali swoje wyniki w Journal of Medicinal Food, dobrze przygotowane ziemniaki mogą mieć takie same korzyści zdrowotne jak rośliny strączkowe - warzywa można gotować ze skórką, a następnie przechowywać w lodówce nawet przez 24 godziny. Udowodniono, że osoby, które je jadły, chudły i nie miały zwiększonej ilości glukozy we krwi.

Źródło: dailymail.co.uk

loader