Oceń
Chociaż sos czosnkowy głównie kojarzy nam się jako dodatek do pizzy, okazuje się, że można wykorzystać go również jako element dodający smaku innym daniom. Warto spróbować go z pieczonymi ziemniakami czy jako dip do nachosów. Znany sos można przygotować samodzielnie w domu.
Sos czosnkowy w mniej niż 5 minut - prosty przepis
Ten kultowy sos można kupić w sklepach spożywczych. Warto jednak poświęcić 5 minut i wykonać go samodzielnie - z naszym prostym przepisem poradzi sobie każdy, nawet ten, kto nie przepada za gotowaniem. Będziecie zaskoczeni, jak prosta jest ta receptura.
Składniki:
- 3 ząbki czosnku,
- 6 łyżek jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki majonezu,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki pieprzu.
Przygotowanie:
- Ząbki czosnku należy przecisnąć przez praskę do dużej miski.
- Do czosnku dodać jogurt, majonez oraz przyprawy.
- Całość dokładnie wymieszać.
Jak przechowywać domowy sos czosnkowy? Podpowiadamy
Jeśli już przygotowaliśmy sos czosnkowy, warto przełożyć go do szczelnie zamykanego pojemnika i umieścić w lodówce. Tak zabezpieczony może spędzić w niskiej temperaturze nawet 5 dni.
Zobacz także: Jak przywrócić świeżość zwiędłej sałacie? Poznajcie sprawdzony trik
Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.
Oceń artykuł