Oceń
Sprawdźcie nasze sprawdzone sposoby na smaczną i domową panierkę. Niektóre przepisy mogą was zaskoczyć.
Wszyscy chyba lubią chrupiącą panierkę. To właśnie ta otoczka nadaje smaku mięsom, rybom, a nawet warzywom. Okazuje się, że jeśli nie przepadacie za bułką tartą, do panierowania możecie użyć również innych składników ze swojej kuchni. Przepisów jest naprawdę bardzo dużo. O niektórych mogliście nie mieć pojęcia.
Jak zrobić smaczną panierkę? Podpowiadamy
Dobrze przygotowana panierka może sprawić, że danie będzie smaczniejsze i znacznie bardziej aromatyczne. Jeśli nie macie na nią pomysłu, zainspirujcie się naszymi przepisami na panierkę idealną.
Z bułki tartej
To najbardziej klasyczna panierka. Sprawdzi się ona do przygotowania kotletów schabowych czy mielonych. Po obtoczeniu mięsa w bułce zanurzamy je w roztrzepanym jajku. Dzięki temu otoczka z bułki będzie znacznie bardziej chrupiąca. Jeśli chcemy, aby nasza panierka była grubsza, należy powtórzyć tę czynność.
Z mąki
Okazuje się, że do panierowania możemy wykorzystać także mąkę. Może być razowa, a nawet ryżowa. Kiedy już obtoczymy w niej przygotowywany przez nas produkt, moczymy go w roztrzepanym jajku.
Z płatków kukurydzianych
Tak przygotowana panierka sprawdzi się do przyrządzenia kotletów schabowych, a nawet mielonych. Niektórych to może zaskoczyć, ale panierka z płatków kukurydzianych pasuje też do ryb, a nawet warzyw. Płatki należy rozkruszyć i zamoczyć w jajku, dzięki temu będą mieć lepszą przyczepność.
Z sera
Aby domowa panierka był jeszcze pyszniejsza, można do mąki dosypać trochę parmezanu. Dzięki temu dodamy nieco więcej wyrazistości całemu daniu.
Zobacz także: Pizza idealna istnieje i można przygotować ją w domu. Wystarczy dodać jeden składnik
Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.
Oceń artykuł

