Oceń
Żółty ser wprowadzony do diety w odpowiedniej ilości będzie korzystnie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu. Okazuje się, że jest wiele różnych rodzajów sera. Sprawdźcie, jakie są dostępne na rynku.
Żółty ser można serwować jako składnik kanapek, dodatek do makaronu lub w postaci niewielkich koreczków. Ten produkt znajdziemy w każdym sklepie spożywczym, a w Polsce jest on popularny. Okazuje się, że na rynku dostępnych jest dużo rodzajów sera żółtego. Zobaczcie, czy znaliście je wszystkie.
Jakie są gatunki sera żółtego? Podpowiadamy
Na rynku wyróżniamy bardzo wiele gatunków żółtego sera. Warto poznać jednak te, które najczęściej pojawiają się na naszym stole.
Typ angielski
Sery tego typu zaliczane są do podpuszczkowych, a także twardych. Mają lekko pomarańczowy odcień oraz ostry smak. Najczęściej występują w kształcie dużych walców. Jednym z najbardziej popularnych jest cheddar.
Typ szwajcarski
Ten rodzaj serów charakteryzuje się dużymi dziurami. Produkty z tej kategorii mają delikatny smak. Najpopularniejszy z nich to emmentaler.
Typ holenderski
Ser tego typu jest miękki i gładki. Rodzaj najczęściej sprzedawany to gouda, która należy do serów podpuszczkowych.
Typ włoski
Do tego typu zaliczają się wszystkie sery twarde typu podpuszczkowego. W tej grupie znajdziemy znany wszystkim parmezan.
Jak przechowywać ser żółty? Sprawdzone triki
Przechowywanie serów poza chłodziarką może doprowadzić do ich szybkiego zepsucia. Warto więc po zakupie owinąć produkt folią spożywczą i schować do lodówki. Dzięki temu nabiał nie zepsuje się i nie uschnie. Warto również mieć na względzie to, aby nie pakować różnych gatunków serów do jednego pojemnika. Jeśli to zrobimy, możemy mieć pewność, że zapachy i smaki się wymieszają.
Zobacz także: Jak rozbić mięso na kotlety? O tych sposobach nie mieliście pojęcia
Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.
Oceń artykuł