Oceń
Faworki to najbardziej popularny smakołyk na tłusty czwartek. Jak jednak przygotować takie, aby były złociste i chrupiące, jak z cukierni? Wystarczy wypróbować prosty przepis Magdy Gessler.
Magda Gessler to jedna z najbardziej znanych restauratorek w Polsce. Nic więc dziwnego, że jej przepisy są takimi hitami i jeśli tylko jakiś ujrzy światło dzienne, jest natychmiast podchwytywany przez jej wiernych fanów. Okazuje się, że jej sposób na faworki jest banalnie prosty i poradzi sobie z nim nawet największy kulinarny laik.
Faworki według przepisu Magdy Gessler - szybka receptura
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto już teraz zacząć się do niego przygotowywać. Z pomocą przychodzi przepis na pyszne faworki według Gessler. Tę smaczną przekąskę wykonacie w kilkanaście minut. Cały sekret pysznego dania tkwi w składnikach - muszą być świeże i najwyższej jakości. Jeśli takie będą, danie z pewnością się uda.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej,
- 2 łyżki smalcu,
- 15 żółtek,
- 200 g cukru,
- 6 łyżek śmietany,
- 2 łyżki spirytusu,
- 1 łyżka araku,
- 500 g smalcu do smażenia,
- 100 g cukru pudru,
- 1 laska wanilii
Przygotowanie:
- Smalec przełóż do miski i utrzyj go mikserem. Jeśli będzie przypominać śmietanę, możesz wyłączyć mikser. Następnie dodawaj do miski po jednym żółtku, a także cukier oraz śmietanę.
- Na sam koniec dodaj alkohol i mąkę. Dokładnie zagnieć ciasto.
- Ciasto na faworki rozwałkuj. Wytnij z niego paski o szerokości około 3 cm. Na środku każdego paska zrób nacięcie. Przewlecz przez nie jedną końcówkę faworka, tak aby uzyskały charakterystyczny kształt.
- W garnku rozgrzej smalec. Smaż chrust na średnim ogniu, aby nic się nie przypaliło. Jeśli po jednej stronie ciastka są złociste, przewróć je na drugą, aby również lekko się zarumieniły.
- Gotowe faworki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu odsączą się z nadmiaru tłuszczu.
- Posyp cukrem pudrem z dodatkiem wanilii.
Wypróbujesz nasz przepis na tłusty czwartek?
Zobacz także: Jak szybko zmiękczyć twarde masło? Mamy na to sprawdzone triki
Oceń artykuł

