Zamknij

Przepis na faworki według Magdy Gessler. Wypróbuj go na tłusty czwartek

11.02.2021
Aktualizacja: 11.02.2021 09:10
faworki
fot. Shutterstock

Faworki to najbardziej popularny smakołyk na tłusty czwartek. Jak jednak przygotować takie, aby były złociste i chrupiące, jak z cukierni? Wystarczy wypróbować prosty przepis Magdy Gessler.

Magda Gessler to jedna z najbardziej znanych restauratorek w Polsce. Nic więc dziwnego, że jej przepisy są takimi hitami i jeśli tylko jakiś ujrzy światło dzienne, jest natychmiast podchwytywany przez jej wiernych fanów.  Okazuje się, że jej sposób na faworki jest banalnie prosty i poradzi sobie z nim nawet największy kulinarny laik.

Faworki według przepisu Magdy Gessler - szybka receptura

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto już teraz zacząć się do niego przygotowywać. Z pomocą przychodzi przepis na pyszne faworki według Gessler. Tę smaczną przekąskę wykonacie w kilkanaście minut. Cały sekret pysznego dania tkwi w składnikach - muszą być świeże i najwyższej jakości. Jeśli takie będą, danie z pewnością się uda.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 15 żółtek,
  • 200 g cukru,
  • 6 łyżek śmietany,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • 1 łyżka araku,
  • 500 g smalcu do smażenia,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 laska wanilii 

Przygotowanie:

  1. Smalec przełóż do miski i utrzyj go mikserem. Jeśli będzie przypominać śmietanę, możesz wyłączyć mikser. Następnie dodawaj do miski po jednym żółtku, a także cukier oraz śmietanę.
  2. Na sam koniec dodaj alkohol i mąkę. Dokładnie zagnieć ciasto.
  3. Ciasto na faworki rozwałkuj. Wytnij z niego paski o szerokości około 3 cm. Na środku każdego paska zrób nacięcie. Przewlecz przez nie jedną końcówkę faworka, tak aby uzyskały charakterystyczny kształt.
  4. W garnku rozgrzej smalec. Smaż chrust na średnim ogniu, aby nic się nie przypaliło. Jeśli po jednej stronie ciastka są złociste, przewróć je na drugą, aby również lekko się zarumieniły.
  5. Gotowe faworki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu odsączą się z nadmiaru tłuszczu.
  6. Posyp cukrem pudrem z dodatkiem wanilii.

Wypróbujesz nasz przepis na tłusty czwartek?

Zobacz także: Jak szybko zmiękczyć twarde masło? Mamy na to sprawdzone triki

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?