Zamknij

Włóż to do lodówki. Warzywa będą świeże przez dłuższy czas

30.12.2022 13:09

Jak przechowywać warzywa, aby zachowały świeżość jak najdłużej? Ten domowy patent jest niezwykle skuteczny. Sprawdź, na czym polega.

Warzywa
fot. Shutterstock

Warzywa to obowiązkowy składnik codziennej diety. Są bogate w cenne witaminy i minerały, które pomagają nam cieszyć się dobrym samopoczuciem. Większość z nas przechowuje te produkty w lodówce, jednak i to nie zawsze chroni je przed szybkim zepsuciem. Aby przedłużyć świeżość warzyw, możemy wypróbować ten prosty trik.

Oto domowy sposób na przedłużenie trwałości warzyw. Wypróbuj go w swojej kuchni

Zastosowanie warzyw w kuchni jest bardzo szerokie. Możemy przyrządzić z nich wyśmienite sałatki, zupy czy zdrowe koktajle. Podczas gdy jedne gatunki najlepiej czują się w temperaturze pokojowej, inne należy przechowywać w chłodnych warunkach. Specjalna szuflada w lodówce nadaje się do tego idealnie.

Jak podaje portal Wirtualna Polska Kobieta, istnieje pewien trik, dzięki któremu warzywa nie będą szybko się psuły. Wystarczy umieścić w lodówce miskę z odrobiną soli. Ta popularna przyprawa zapobiegnie gniciu warzyw, a dodatkowo pochłonie nieprzyjemne zapachy z urządzenia.

Zobacz także: Jak zamrozić warzywa? Są na to sprawdzone triki

Jakie warzywa przechowywać w lodówce?

Wśród warzyw, które należy trzymać w lodówce, są m.in. brokuły, kalafior, kapusta oraz sałata. Przechowywane w ten sposób dłużej zachowają swoje walory smakowe i odżywcze. Z kolei niskie temperatury nie są wskazane w przypadku pomidorów i ogórków. Takie produkty lepiej więc umieścić w suchym i zacienionym miejscu w kuchni.

Zobacz także: Przepis na pieczone warzywa. Ich smak was zachwyci

loader

RadioZET.pl/kobieta.wp.pl