Oceń
Mleko ma szerokie zastosowanie kulinarne. To produkt, po który chętnie sięgamy podczas śniadania. Możesz przyrządzić niego smakowitą owsiankę lub chrupiące naleśniki. Szklanka ciepłego mleka doskonale sprawdzi się też o poranku jako dodatek do świeżego, pachnącego pieczywa. I chociaż gotowanie tego produktu wydaje się banalną sprawą, to i tak pewnie wiele razy nie udało ci się uniknąć jego kipienia. Na szczęście istnieje sposób, dzięki któremu możesz temu zapobiec.
Poznaj trik na kipiące mleko. Warto korzystać z niego na co dzień
Kipiące mleko to jedna z tych kulinarnych wpadek, które przytrafiają się dość często. Szczególnie wtedy, gdy robimy w kuchni wiele rzeczy jednocześnie i nie możemy przypilnować jego gotowania. W tym przypadku pomocny może okazać się ten prosty trik z wykorzystaniem pewnego produktu spożywczego.
Chodzi o zwykły olej roślinny. Jedyne, co musisz zrobić, to posmarować nim wewnętrzne brzegi rondelka mniej więcej od połowy naczynia wzwyż. Taka warstwa ochronna z tłuszczu sprawi, że mleko nie wyleje się poza garnek, a ciebie ominie czasochłonne czyszczenie kuchenki.
Zobacz także: Jak nalewać mleko z kartonu? Do tej pory robiliście to źle
Co zrobić, aby mleko nie wykipiało? Oto dodatkowe sposoby
Jeżeli zauważysz, że poziom mleka gwałtownie wzrasta, warto wrzucić do garnka dwie kostki lodu. Równie popularny w naszych kuchniach jest trik z wykorzystaniem drewnianej szpatułki. Wystarczy ułożyć ją poziomo na naczyniu, co zapobiegnie wydostaniu się produktu na zewnątrz. Dobrym pomysłem jest też zaopatrzenie się w specjalny garnek do gotowania mleka. Wiele modeli wyposażonych jest w gwizdek, który sygnalizuje, że produkt jest już gotowy.
Zobacz także: Jak wykorzystać mleko do sprzątania domu? Będziesz zaskoczony
Oceń artykuł