Zamknij

Jak suszyć pomarańcze na święta? Podpowiadamy

12.12.2022 15:55

Jak najlepiej zasuszyć pomarańcze? Oto sprawdzone sposoby, które warto wykorzystać przed świętami.

Suszone pomarańcze
fot. Shutterstock

Pomarańcze to jeden z tych przysmaków, którymi często zajadamy się podczas świąt. Chętnie wykorzystujemy je również w formie suszonej. W takim wydaniu mogą być nie tylko znakomitym dodatkiem do zimowej herbaty czy kompotu. Sprawdzą się również jako dekoracja stołu, choinki czy prezentów. Jak najlepiej zasuszyć te owoce, gdy nie mamy profesjonalnej suszarki? Oto inne sprawdzone sposoby.

Jak suszyć pomarańcze na święta?

Do suszenia pomarańczy możemy wykorzystać sprawdzony trik, który dawniej chętnie stosowały nasze babcie. Wystarczy ułożyć na grzejniku papier do pieczenia, a następnie umieścić na nim plasterki owoców. Proces ten jest jednak dość czasochłonny i może zajmować nawet kilka dni, więc najlepiej nie zostawiać go na ostatnią chwilę przed samymi świętami.

Drugi popularny sposób to wykorzystanie piekarnika. Najpierw należy pokroić pomarańcze w plastry. Aby pozbyć się z nich nadmiaru soku, możemy ułożyć je na chwilę na ręczniku papierowym. Potem trzeba przenieść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Takie owoce najlepiej piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze wynoszącej 80 stopni Celsjusza. Może to zająć ok. 2-3 godziny. Warto przy tym pamiętać, aby co jakiś czas kontrolować proces suszenia i przewracać pomarańcze na drugą stronę.

Zobacz także: Najpiękniejsze ozdoby choinkowe. Jakie wybrać na zbliżające się święta?

Właściwości odżywcze pomarańczy

Pomarańcze warto uwzględnić w swojej diecie nie tylko podczas świąt. Są bogate w witaminę C, która wspomaga układ odpornościowy w walce z różnymi infekcjami. Spożywanie tych przysmaków wpływa korzystnie na stan cery. Poza tym te owoce zawierają sporo błonnika, który ułatwia trawienie pokarmów.

Zobacz także: 6 ozdób świątecznych DIY. Jak zrobić najpiękniejsze ozdoby do domu?

 

loader