Oceń
Holizm to pogląd, który mówi, że wszystko należy badać w pojęciu całościowym. Dotyczy to także funkcjonowania człowieka - na to, jaki jest i jak się czuje, wpływają takie czynniki jak ciało, psychika, stan ducha oraz otoczenie. To zjawisko stało się popularne także w środowisku dietetycznym. Od dłuższego czasu mówi się bowiem, że to właśnie holistyczne odżywianie jest najzdrowsze i powinno zastąpić wszystkie dotychczas znane diety. Jest to szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. Zobaczcie, na czym polega taki sposób żywienia.
Zobacz także: Kurkuma z pieprzem jest idealna na odchudzanie. Ma też inne cenne właściwości
Odżywianie holistyczne - na czym polega i jak komponować jadłospis?
Zdarzało ci się usłyszeć od znajomych, że nie są na diecie, tylko po prostu prowadzą zdrowy styl życia? Właśnie takie podejście związane jest z filozofią holistyczną. Nie chodzi bowiem o odchudzanie się przez pół roku, a o wprowadzenie zdrowych nawyków, które będą nam towarzyszyć przez całe życie.
Holistyczne odżywianie opiera się na dobieraniu zdrowych, świeżych i sezonowych produktów. Istotne jest także ich pochodzenie - najlepiej, jeżeli są one ekologiczne. Na talerzu osoby, która chce się żywić w ten sposób, nie może zabraknąć źródła białka, ale też różnokolorowych warzyw. W jadłospisie zawarte są również odpowiednie napoje m.in. napary i herbaty oraz zdrowe przyprawy, takie jak świeże zioła, kurkuma, imbir, goździki oraz cynamon.
Podstawą w diecie holistycznej są:
- chude mięsa,
- ryby i owoce morza,
- jajka,
- zdrowe źródła tłuszczów - oliwa z oliwek, olej kokosowy, awokado, orzechy itp.
- warzywa i owoce,
- produkty zbożowe,
- kasze,
- rośliny strączkowe,
- nabiał - tylko dla tych, którzy go tolerują.
Warto pamiętać, że w holistycznym podejściu do żywienia, najważniejsze jest wsłuchanie się w swój organizm. Jeżeli wiemy, że nie tolerujemy laktozy lub glutenu, powinniśmy wyeliminować produkty, które mają je w swoim składzie. Warto też sięgać po to, co lubimy i jak najbardziej urozmaicać sobie dietę.
Kluczowe jest zadbanie nie tylko o samą sylwetkę, ale też o dobór składników, które korzystnie wpłyną także na naszą pamięć, nastrój, a nawet libido.
Zobacz także: Jedzenie, które poprawia humor. Na liście jest czekolada, ale nie brakuje zaskakujących produktów
Odżywianie holistyczne jest szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym
Wielu dietetyków podkreśla, jak ważne jest odpowiednie odżywianie w sezonie jesienno-zimowym. Wszelkie diety eliminacyjne mogą być bowiem niewystarczające do zbudowania odporności. Zupełnie inaczej jest w przypadku doboru pełnowartościowej diety, która będzie bogata w cenne składniki wzmacniające nasz organizm.
Podstawą pod tym względem jest wprowadzenie do diety dużej ilości warzyw i owoców - przede wszystkim tych, które zawierają sporą dawkę witaminy C. Istotne jest także wzbogacenie menu o mikroelementy jak cynk i selen, które budują odporność. Orzechy brazylijskie, owoce morza czy warzywa strączkowe wytwarzają przeciwciała, które pomagają wzmocnić organizm. Niektóre zioła natomiast mają działanie antywirusowe - głównie oregano i tymianek.
Zdrowe odżywianie stanowi podstawę w kontekście dbania o naszą odporność. Okres jesienno-zimowy to dobry czas na stosowanie przede wszystkim rozgrzewających przypraw, potraw podawanych na ciepło, wzbogacanie diety o kiszonki. Powinniśmy zwracać uwagę na to, aby w każdym posiłku pojawiały się świeże warzywa i owoce, a także zioła posiadające wirusobójcze i bakteriobójcze właściwości - mówi Łukasz Sieńczewski, główny konsultant dietetyczny SuperMenu by Anna Lewandowska.
Wszyscy dietetycy są jednak zgodni, że nie wystarczy zdrowo się odżywiać w okresie jesienno-zimowym. Żeby zapewnić sobie dobre samopoczucie, należy dbać o jakość jedzenia przez cały rok. I właśnie to jest kluczowe podejście do odżywiania holistycznego.
Zobacz także: Chcesz zamówić catering dietetyczny? Zobacz, jak go wybrać, żeby nie żałować
15 kosmetyków, które znajdziesz w kuchni. To naturalne produkty do pielęgnacji [ZDJĘCIA]

Źródło: fitpeople.com/SuperMenu
Oceń artykuł