Zamknij

Nazwy włoskiego makaronu. Sprawdźcie, czy znaliście je wszystkie

03.03.2021 13:12
makaron włoski
fot. Shutterstock

Makarony są w Polsce popularne. Danie z tym dodatkiem można przygotować szybko i w prosty sposób. Jednak, czy znaliście nazwy włoskich makaronów używanych najczęściej w kuchni? Niektóre mogą was zaskoczyć.

Makaron można podawać z różnymi sosami, oliwą lub solo. We włoskich posiłkach odgrywa on ważną rolę, ale i w Polsce zaczyna być coraz bardziej popularny. Każdy zna makaron spaghetti czy tagliatelle, jednak są też inne rodzaje. Sprawdźcie ich nazwy i dowiedźcie się, z czym można je jeść.

Jakie są nazwy włoskiego makaronu? Podpowiadamy

Makaron jest świetną bazą do wielu dań. Z jego dodatkiem można przyrządzić smaczny obiad, kolację lub niewielką przekąskę. Świetnie komponuje się z sosem pomidorowym, serowym lub mięsem mielonym. Zobaczcie, jakie są odmiany makaronu i jak się nazywają. O niektórych mogliście nie mieć pojęcia.

Makaron spaghetti

To jeden z najbardziej popularnych w Polsce. Długi i cienki - świetnie sprawdzi się do spaghetti bolognese. Można go podawać z samą oliwą i czosnkiem.

Makaron tagliatelle

Ten włoski produkt ma kształt szerokich wstążek. W sklepie sprzedawany jest w postaci zawiniętych gniazdek. Pasują do niego sosy pomidorowe, mięsne oraz serowe.

Makaron fusilli

W Polsce nazywany przez większość osób świderkami. Często używany jest jako dodatek do zup czy sałatek.

Makaron penne

Potocznie określany mianem rurki. Jest jednym z najpopularniejszych w Polsce. Ten makaron najczęściej dodaje się do zup, sałatek czy zapiekanek.

Makaron conchiglioni

Swoim wyglądem przypomina dużą muszlę ślimaka. Po ugotowaniu nadziewa się go i zapieka z sosem oraz serem. Mniejszą wersję tego produktu używa się jako dodatek do zup.

Makaron lasagne

Ten włoski produkt wygląda jak cienkie prostokątne płaty. Najczęściej wykorzystuje się go jako dodatek do zapiekanek pomidorowych.

Makaron rigatoni

To rodzaj makaronu, który wygląda jak duża tubka pokryta drobnymi paseczkami. Świetnie smakuje w połączeniu z sosem mięsnym.

Makaron linguine

Przypomina trochę klasyczne spaghetti, jednak jest znacznie grubszy. Podaje się go z pesto lub dodatkiem owoców morza.

Jak przechowywać ugotowany makaron? Podpowiadamy

Ugotowany makaron należy przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku. Tak przygotowany będzie nadawać się do spożycia przez około 5 dni.

Zobacz także: Ten przepis na brownie jest hitem na TikToku. Sprawdź, jak upiec to ciasto

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?