Oceń
Magda Gessler to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych restauratorek w Polsce. Jest właścicielką kilku znanych i lubianych lokali gastronomicznych, w tym "Polka", "U Fukiera" czy "Słodki Słony". Gwiazda "Kuchennych Rewolucji" ma ogromną wiedzę z zakresu kulinariów, którą chętnie dzieli się z innymi. Co jakiś czas do sieci trafiają jej przepisy na rozmaite dania. Niektóre z nich są dość nietypowe.
Jakiś czas temu Magda Gessler podzieliła się swoim przepisem na pomidorową. Jak podaje portal o2.pl, gwiazda w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji" zdradziła, że nie używa śmietany. Zamiast niej do zupy dodaje pewien sekretny składnik. Mowa tu o soku z kapusty kiszonej.
Magda Gessler zdradza przepis na zupę pomidorową. Dodaje do niej sekretny składnik
Do wykonania zupy pomidorowej według przepisu Magdy Gessler potrzebne nam są następujące składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych,
- 3 marchewki,
- 2 korzenie pietruszki,
- por,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- kawałek selera,
- liść laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 400 g dojrzałych pomidorów,
- 50 ml soku z kapusty kiszonej,
- natka pietruszki,
- 2 łyżki masła,
- cukier,
- sól, pieprz.
Na początku należy umyć i dokładnie oczyścić żeberka. Następnie przekładamy je do dużego garnka. Do naczynia wlewamy też zimną wodę, dodajemy liść laurowy oraz 2 ziarna ziela angielskiego. Wywar gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy powstaną szumowiny, należy je zebrać, a następie dodać do zupy opaloną wcześniej cebulę, marchewki, pietruszki, natkę, kawałek selera oraz pora. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę.
Zobacz także: Ten przepis na zupę pomidorową podbija TikToka. To prawdziwy hit
W międzyczasie należy sparzyć pomidory, obrać je ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Drobno posiekany czosnek zeszklić na maśle. Następnie dodajemy do niego pomidory, trochę cukru i smażymy przez kilka minut. Po godzinie dodajemy do wywaru sok z kapusty kiszonej i przygotowaną mieszankę z pomidorami w roli głównej. Zupę gotujemy jeszcze przez chwilę. Na koniec doprawiamy ją cukrem, solą i pieprzem.
Z czym podawać zupę pomidorową?
Najczęściej zupa pomidorowa podawana jest z makaronem. Królują tu świderki, muszelki i grube nitki. Sporo osób je też to danie z białym ryżem. Niektórzy sięgają również po chrupiące pieczywo lub groszek ptysiowy - to rozwiązanie sprawdza się przede wszystkim w przypadku zupy krem z pomidorów.
Zobacz także: Gotujesz zupę pomidorową w taki sposób? To błąd. Przez to nigdy nie będzie idealna
RadioZET.pl/o2.pl
Oceń artykuł