Zamknij

Te kulinarne triki uratują każde przypalone danie. Warto je poznać

13.11.2020 14:29
triki kuchenne na spalone dania
fot. Shutterstock

Przypalone dania mogą okazać się zmorą wielu osób. Nie warto się przejmować takimi małymi niepowodzeniami w kuchni, lecz zapamiętać kilka prostych trików na uratowanie przypalonych potraw. Okazuje się, że są dziecinnie proste.

Czasami zdarzy się, że zapomnimy o garnku zostawionym na kuchence lub po prostu źle obliczymy czas na przygotowanie potrawy. Co robić, kiedy wymarzone danie się przypali? Postanowiliśmy zebrać najbardziej sprawdzone triki naszych mam i babć, które z pewnością uratują każdą spaloną potrawę przed wyrzuceniem jej do kosza.

Triki kulinarne, które uratują przypalone dania

Od teraz przypalone dania nie będą dla was problemem. Wystarczy zastosować się do kilku sprawdzonych porad, które dla was przygotowaliśmy.

Jeśli gotujemy kaszę lub ryż i poczujemy nieprzyjemny zapach spalenizny, nie powinniśmy wpadać w panikę. Wtedy należy przygotować drugi garnek i szybko przełożyć do niego składniki z ominięciem przypalonych warstw z dna pierwszego garnka.

Smażenie potraw również może okazać się nie lada wyzwaniem, dlatego jeśli kotlet nieco bardziej się przyrumienił, niż powinien, należy zalać go bulionem lub odrobiną wina. Całość zagotować na patelni z dodatkiem odrobiny masła. Ten sposób sprawi, że nawet najbardziej wprawiony kucharz nie wyczuje, że kotlet był spalony.

Gotowanie zupy nie należy do najprostszych i może sprawić wiele problemów. Jeśli danie nie wyjdzie tak, jak powinno, i przelanie go do nowego garnka nic nie zmieni, warto wtedy dodać połowę surowej cebuli. Ponowne zagotowanie całości zniweluje gorzki posmak.

Wypróbujesz nasze sposoby na uratowanie przypalonych dań?

Zobacz także: Najprawdopodobniej gotujesz ryż w ten właśnie sposób. Naukowcy ostrzegają: to niebezpieczne

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?