Zamknij

Kiedy solić potrawy? Odpowiedź was zaskoczy

23.07.2021 13:16
solenie potraw
fot. Shutterstock

Odpowiednio doprawiona potrawa może zachwycić swoim smakiem oraz aromatem niejedną osobę. Warto dowiedzieć się, kiedy jest najlepiej dosolić danie. Sprawdźcie, czy zdawaliście sobie z tego sprawę.

Sól to najpopularniejsza przyprawa, którą wykorzystujemy podczas przyrządzania niemal każdego dania. Czy zdajemy sobie sprawę, kiedy powinno się solić potrawy? Okazuje się, że wiele osób popełnia sporo błędów. Sprawdźcie, czy mieliście o nich pojęcie.

Kiedy solić potrawy? Podpowiadamy

Okazuje się, że jest kilka uniwersalnych trików, które warto wykorzystać podczas gotowania. Jeśli je zapamiętamy, przyrządzanie różnych potraw będzie znacznie prostsze.

Podczas przygotowywania mięsa warto posolić je przed smażeniem. Przyprawa sprawi, że całość po usmażeniu będzie krucha i soczysta. Z kolei podczas przyrządzania ryb, należy posolić je dopiero wtedy, kiedy będą na patelni. Warzywa warto gotować w osolonej wodzie. Po ich przyrządzeniu należy je odpowiednio doprawić. Grzyby powinno się solić dopiero po usmażeniu, dzięki temu nie będą wysuszone. Gotując makaron, kaszę lub ryż warto pamiętać o odpowiednim posoleniu wody.

Jak przechowywać sól? Sprawdzone sposoby

Sól powinna być przechowywana w szczelnie zamykanym pojemniku. Dzięki temu jej przydatność do spożycia wyniesie nawet rok.

Zobacz także: Ugotowaliście ziemniaki? Nie wylewajcie po nich wody