Oceń
Kiedy przygotowujemy potrawy, najczęściej doprawiamy je na samym początku. Okazuje się, że nie zawsze powinno się tak robić. Wypróbujcie nasz sprawdzony sposób na dosalanie zupy.
Większość osób zdaje sobie sprawę, że sól powinno się raczej ograniczać, jednak od czasu do czasu warto użyć jej w przygotowywanych przez siebie daniach. Kiedy gotujemy zupę, potrafimy ją przesolić lub dodać tej przyprawy za mało. Okazuje się, że należy wybrać odpowiedni moment na posolenie zupy w trakcie gotowania. Wtedy będziemy mieć gwarancję, że potrawa się uda. Sprawdźcie, czy znaliście ten trik.
Kiedy posolić zupę? Poznajcie nasz sprawdzony sposób
Zupę powinno się solić dopiero pod koniec gotowania, dzięki temu unikniemy przesolenia. Spowodowane jest to tym, że wiele mieszanek warzywnych ma w swoim składzie sól. Nie wiedząc o tym, w prosty sposób można przesolić danie.
Inaczej obchodzimy się z rosołem, który można doprawić w dowolnym momencie. Należy mieć jednak na uwadze to, że jeśli zupę posolimy na samym początku, wywar zrobi się mętny, a gdy przyprawimy ją pod koniec - będzie bardziej klarowny.
Wypróbujecie nasze sprawdzone sposoby?
Zobacz także: Jak odświeżyć zeschnięty ser? Ten trik was zaskoczy
Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.
Oceń artykuł

