Zamknij

Jakie są rodzaje ryżu? Podpowiadamy, jak wybrać odpowiedni

05.03.2021 14:24
ryż
fot. East News

Ryż w Polsce jest popularnym dodatkiem do dań obiadowych. Nic dziwnego - można przygotować go znacznie szybciej niż ziemniaki. Czy znamy jednak wszystkie jego odmiany? Niektóre mogą was zaskoczyć.

Ryż pasuje do wielu dań. Jak jednak dobrać taki, który będzie idealnie współgrać z resztą składników potrawy? Dzisiaj przedstawimy wam rodzaje ryżu oraz zdradzimy, do czego pasują. O niektórych mogliście nie mieć pojęcia.

Jakie są rodzaje ryżu? Podpowiadamy

Mimo że na sklepowych półkach jest wiele różnych odmian ryżu, to i tak najczęściej wybieramy biały. To duży błąd, ponieważ inne mogą okazać się równie smaczne.

Ryż świetnie komponuje się z daniami wytrawnymi oraz słodkimi. Można go również podawać z warzywami, mięsem, a także owocami.

Ryż arborio

Jest popularną odmianą ryżu średnioziarnistego. Można wykorzystać go podczas przygotowywania risotto.

Ryż basmati

Ziarna tego ryżu są długie i smukłe. Podczas przygotowywania dań pachnie orzechami. W sklepach znajdziemy go w wersji białej, a także brązowej. Pasuje do wielu dań, jednak najlepiej sprawdzi się jako dodatek do ryb.

Dziki ryż

Ten rodzaj wymaga długiego gotowania. Może być zamiennikiem ryżu białego. Dziki ryż pasuje do dań mięsnych.

Ryż paraboliczny

Ziarna ryżu parabolicznego są znacznie twardsze od zwykłego. Po gotowaniu nabierają złotego koloru. Sprawdzi się jako dodatek do sałatek.

Ryż perłowy

Ten rodzaj ryżu wykorzystuje się do sushi. Jego niewielkie ziarenka szybko się gotują i nie są kleiste.

Ryż brązowy

W swoim składzie ma bardzo dużo składników odżywczych. Ma charakterystyczny, wyraźny smak. Będzie pasować do dań mięsnych, a także ryb.

Ryż jaśminowy

Ta odmiana ma słodki posmak. Podczas gotowania nie skleja się, dlatego świetnie będzie pasować do dań słodkich. Z owocami stworzy smaczny deser.

Jak przechowywać ugotowany ryż? Podpowiadamy

Ugotowany ryż powinniśmy zjeść w ciągu dwóch dni. Najlepszym miejscem do przechowywania będzie hermetycznie zamykany pojemnik, który następnie umieścimy w lodówce. Ugotowany ryż można także zamrozić - to przedłuży jego świeżość o kilka dodatkowych dni. 

Zobacz także: Jak pozbyć się zapachu cebuli? Poznaj sprawdzone triki

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?