Oceń
Pieczywo to produkt, który spożywamy praktycznie codziennie. Jednak czy wiemy o nim wszystko? Okazuje się, że istnieją różne rodzaje wypieków. Sprawdźcie, jakie można kupić na rynku.
Pieczywo najczęściej produkuje się z mąki pszennej lub żytniej. Są jednak również inne mąki, które wykorzystuje się do pieczenia. Mąka jęczmienna, sojowa czy kukurydziana to tylko niektóre z nich. Dowiedzcie się więcej na temat rodzajów pieczywa.
Jakie są rodzaje pieczywa?
W piekarniach oraz sklepach spożywczych znajdziemy bardzo wiele różnych propozycji. Jak wybrać najlepsze? Z naszymi poradami kupicie dla siebie najsmaczniejsze produkty.
Pieczywo pszenne
Do wypieku pieczywa pszennego używa się mąki pszennej. Produkty te są lekkostrawne i polecane osobom z problemami gastrycznymi. W piekarniach z tej mąki najczęściej robi się rogale, chleb tostowy, bułki maślane czy bagietki francuskie.
Pieczywo żytnie
Pieczywo żytnie piecze się z mąki żytniej jasnej, ciemnej lub na zakwasie. W tej mące znajdziemy dużo błonnika oraz spore ilości witamin z grupy B. To właśnie ten rodzaj pieczywa polecany jest w wielu dietach wspomagających proces odchudzania. Z tej mąki robi się pumpernikiel, chleb pełnoziarnisty, chleb razowy oraz chlebek pytlowy.
Pieczywo z mąk mieszanych
Do wypieku pieczywa z mąk mieszanych używa się najczęściej mąki żytniej oraz pszennej. Chleb baltonowski powstaje z połączenia tych dwóch mąk i jest jednym z najpopularniejszych wypieków. Do pieczenia używa się także mąki jęczmiennej, orkiszowej czy owsianej.
Spożywasz pieczywo regularnie?
Zobacz także: Jak smażyć bez pryskającego tłuszczu? Mamy na to sprawdzone triki
Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.
Oceń artykuł

