Zamknij

Jakie przyprawy pasują do leczo? Podpowiadamy

23.07.2021 12:09
leczo
fot. Shutterstock

Doprawiając leczo, można użyć wiele interesujących przypraw. Sprawdźcie, jakie wykorzystać, aby wydobyć głębię smaku oraz aromatu tego dania.

Leczo to tradycyjna potrawa węgierska. Jest prosta w przygotowaniu i niesamowicie smaczna. To jednogarnkowe danie sprawdzi się, kiedy nie macie ochoty spędzać długich godzin w kuchni. Sprawdźcie, jak odpowiednio doprawić leczo, by wyszło jak najsmaczniejsze.

Jakie przyprawy do leczo? Podpowiadamy

Jeśli zależy wam na tym, by wasze leczo było idealne, warto pamiętać o dodaniu do niego odpowiednich przypraw. Okazuje się, że większość z was ma już te składniki w swoim domu. Podczas gotowania warto wykorzystać nie tylko sól czy pieprz. Aby całość miała piękny aromat i podkreślony smak, należy dodać suszoną cebulę, granulowany czosnek, paprykę w proszku, suszone zioła, kilka posiekanych listów mięty oraz parę ziarenek gorczycy.

Taka kombinacja przypraw, sprawi, że całe danie będzie miało intensywny zapach oraz doskonały smak.

Jak przechowywać leczo? Sprawdzony sposób

Garnek z ugotowanym i przestudzonym leczo należy przykryć pokrywką i wstawić do lodówki. W chłodziarce może spędzić nawet 3 dni.

Zobacz także: Jak wybrać słodkiego i dojrzałego grejpfruta? Mamy na to kilka sposobów