Oceń
Jeśli chcemy zachować smak oraz aromat buraków na dłużej, musimy dowiedzieć się, jakie przetwory można z nich zrobić. Niektóre są dziecinnie proste w wykonaniu i wcale nie wymagają specjalny umiejętności kulinarnych. Dowiedzcie się również, w jaki sposób przechowywać buraki, aby jak najdłużej cieszyły nasze podniebienia.
Jakie przetwory zrobić z buraków? Podpowiadamy
Buraki warto spożywać regularnie przez cały rok. Należy jednak pamiętać, że powinno się je jeść znacznie częściej w okresie, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na różnego rodzaju infekcje czy przeziębienia. Zawarte w burakach substancje odżywcze sprawią, że odporność naszego organizmu znacznie się wzmocni.
Z buraków można przygotować sporo różnych przetworów. Jednymi z najprostszych są te w formie kiszonej lub zakwasu. Okazuje się także, że buraczki można ugotować i zetrzeć na tarce. Tak przygotowane warzywa wkładamy do słoików i przeprowadzamy proces pasteryzacji.
Jak przechowywać buraki? Sprawdzony sposób
Buraki powinno przechowywać się w lodówce, w szczelnie zamykanym pojemniku. Warto pamiętać o tym, by warzywa były suche. Jeśli będą wilgotne, może wystąpić na nich pleśń. Tak zabezpieczone buraki można składować nawet miesiąc.
Zobacz także: Czym zastąpić cukier w wypiekach? Mamy kilka sprawdzonych pomysłów
Oceń artykuł