Oceń
Kiełbasa odgrywa bardzo ważną rolę na stole wielkanocnym. Ten tradycyjny już produkt można traktować jako dodatek do żurku czy białego barszczu, a także spożywać z dodatkiem chrzanu czy musztardy. Jak jednak wybrać najlepszą? Zapoznajcie się z naszymi poradami, a już nigdy nie będziecie mieć z tym problemu.
Jaką kiełbasę wybrać na Wielkanoc? Podpowiadamy
Podczas zakupów warto zwrócić szczególną uwagę na skład. Mięso w kiełbasie powinno znajdować się na pierwszym miejscu. Okazuje się, że znaczenie ma także kolor. Niektóre produkty nie są wędzone, a jedynie pomalowane na brązowo. Warto zweryfikować to przed zakupem.
W składzie nie powinny znajdować się wypełniacze w postaci białka sojowego oraz pszennego. Należy dokładnie obejrzeć kiełbasę przed zakupem. Jeśli wypełniona jest żelatyną bądź dużą ilością galaretki lepiej jej nie kupować.
Jak przechowywać kiełbasę? Zdradzamy sprawdzone triki
Jednym z najprostszych sposobów na przechowywanie kiełbasy jest zawinięcie jej w pergamin i umieszczenie w lodówce. Jeśli mięso ma intensywny zapach, po zawinięciu w papier można włożyć je do hermetycznie zamykanego pojemnika. Dzięki temu aromat nie rozejdzie się po całej chłodziarce.
Zobacz także: Czym można barwić jajka na Wielkanoc? Zdradzamy sprawdzone sposoby
Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.
Oceń artykuł