Zamknij

Jak zrobić suszone banany? Poznajcie nasz sprawdzony sposób

09.04.2021 13:16
suszone banany
fot. Shutterstock

Suszone owoce to smaczna i niskokaloryczna przekąska, którą można zjeść bez wyrzutów sumienia między posiłkami. Okazuje się, że suszone mogą być nie tylko jabłka czy truskawki, ale także banany. Przepis na taki deser jest bardzo prosty. Sprawdźcie koniecznie, jak je przygotować.

Samodzielnie wysuszone banany mogą być nie tylko smaczną alternatywą dla słodyczy, ale również dodatkiem do mleka lub jogurtu. Na sklepowych półkach znajdziemy wiele różnych rodzajów suszonych owoców, jednak przygotowując je w domu, mamy pewność, że nie ma w nich substancji słodzących oraz konserwujących. Sprawdźcie więc nasz łatwy przepis na suszone banany.

Jak zrobić suszone banany? Podpowiadamy

Przygotowanie suszonych bananów należy rozpocząć od obrania owoców ze skórki. Warto by były one średnio dojrzałe. Kroimy je w plasterki o grubości około 4 mm i układamy na blaszce, która wcześniej została wyłożona papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 60 stopni Celsjusza i wkładamy blachę z bananami. Po czterech godzinach odwracamy plasterki na drugą stronę i dalej suszymy przez około 4 godziny. Po tym czasie będą dobrze wysuszone.

Jak przechowywać suszone owoce? Sprawdzony sposób

Ususzone owoce powinny być przechowywane w hermetycznie zamykanym pojemniku. Dzięki temu zostanie ograniczony dostęp wilgoci, a także nie dostaną się do nich mole spożywcze. Tak zabezpieczone owoce zachowają świeżość nawet przez rok.

Zobacz także: Czym się różni dżem od konfitury? Podpowiadamy

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?