Oceń
Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, jak przyrządzić smaczny sos, koniecznie zapoznajcie się tymi najpopularniejszymi, które pasują do wielu różnych potraw. Będzie zaskoczeni, jak łatwo można je zrobić.
Sos to dodatek, który sprawia, że nasze danie nabierze smaku. Może również dodać potrawie aromatu. Jak jednak wybrać taki, który będzie pasować do konkretnych posiłków? Sprawdźcie proste przepisy, które wam w tym pomogą.
Rodzaje sosów - proste przepisy
Sosy mogą być łagodne, ostre lub kwaśne. Jeśli odpowiednio dobierzemy je do potrawy, podkreślimy jej smak. Najczęściej sosy dodaje się do mięs, ryb, makaronów, sałatek lub deserów. Dowiedzcie się, jakie są najpopularniejsze i wykorzystajcie je podczas przygotowywania posiłków.
Sos beszamelowy
Ten sos jest jednym z najpopularniejszych. Robi się go w prosty sposób, ponieważ do jego przyrządzenia wykorzystuje się tylko mąkę, mleko, masło oraz kilka podstawowych przypraw. Świetnie sprawdzi się do zapiekanek warzywnych oraz mięsnych.
Składniki:
- 40 g mąki,
- 25 g masła,
- 0,5 l ciepłego mleka,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
- Roztopić masło na patelni, dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
- Stopniowo do masy dodawać mleko, cały czas mieszając.
- Zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej. Doprawić solą oraz pieprzem.
- Mieszać do połączenia się składników.
Sos czosnkowy
Ten rodzaj sosu uwielbiany jest przez większość ludzi. Szczególnie poleca się go do pizzy, frytek czy dań z grilla.
Składniki:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki majonezu,
- 4 małe ząbki czosnku,
- sól,
- zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce.
Sos pomidorowy
Głównym składnikiem tego sosu są pomidory, to właśnie dzięki nim jest tak aromatyczny. Ten sos świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu, pizzy, a także innych włoskich potraw.
Składniki:
- 1 puszka pomidorów,
- pół cebuli,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 0,5 łyżeczki cukru,
- łyżka masła,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Cebulę oraz czosnek pokroić. Podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy.
- Dodać pomidory, następnie przyprawy oraz masło. Całość należy zagotować.
- Kiedy pomidory będą już miękkie, wszystko należy zmiksować blenderem ręcznym.
Sos tatarski
Sos powstaje na bazie majonezu. Najczęściej dodaje się do niego warzywa marynowane w occie. To właśnie dzięki nim nabiera charakterystycznego aromatu. Pasuje do wędlin, jajek oraz owoców morza.
Składniki:
- 1,5 szklanki majonezu,
- pieczarki marynowane,
- 100 g korniszonów,
- 4 jajka,
- 1 łyżka musztardy,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Żółtka należy utrzeć z musztardą oraz majonezem.
- Dodać pokrojone korniszony oraz pieczarki.
- Doprawić przyprawami.
Sos musztardowy
Sos musztardowy ma charakterystyczny ostry smak. Jest idealnym dodatkiem do warzyw, mięs, a nawet sałatek.
Składniki:
- 3 płaskie łyżki musztardy,
- 3 żółtka średnich jajek,
- 3 łyżki miękkiego masła,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 6 łyżek śmietanki 30%.
Przygotowanie:
- W misce umieścić żółtka, ostrą musztardę oraz masło.
- Żółtka, musztardę oraz masło zmiksować blenderem ręcznym na gładką masę. Dodać resztę składników i znowu zmiksować.
Zobacz także: Czego nie wolno podgrzewać w mikrofalówce? Będziecie zaskoczeni
Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.
Oceń artykuł