Oceń
Karmelizowaną cebulkę można traktować jako dodatek do dań mięsnych, ale również jako bazę do sosów. Takie z wykorzystaniem lekko poduszonej cebuli są znacznie smaczniejsze i zdecydowanie bardziej aromatyczne. Dowiedzcie się, jak wykonać ten przepis krok po kroku.
Jak zrobić karmelizowaną cebulę? Podpowiadamy
Karmelizacja w kuchni oznacza proces, w którym cukier poddawany jest wysokiej temperaturze. To właśnie wtedy cała woda odparowuje, a sam cukier zmienia kolor z jasnego na ciemny. Dodatkowo podczas tego zabiegu żywność nabiera intensywnego zapachu.
1 kg cebuli należy umyć, obrać ze skórki i pokroić w drobne piórka. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać warzywa oraz dwie łyżki cukru. Smażyć około 30 minut, cały czas mieszając. Po tym czasie zmniejszyć ogień, dodać 2 łyżki octu i smażyć jeszcze przez około 8 minut, aż płyn znacznie odparuje. Karmelizowaną cebulę powinno się przestudzić, a następnie przełożyć do szczelnie zamykanego słoika.
Jak przechowywać karmelizowaną cebulę? Sprawdzony sposób
Przygotowaną cebulę należy przechowywać w szczelnie zamykanych słoikach. W niskiej temperaturze może spędzić nawet dwa tygodnie.
Zobacz także: Jak się pozbyć oczek w rosole? Mamy na to sprawdzony sposób
Oceń artykuł