Zamknij

Jak zrobić jabłka prażone do słoików? Sprawdzony sposób

12.05.2021 14:44
jabłka szarlotka
fot. Shutterstock

Domowe jabłka prażone mogą posłużyć nie tylko jako samodzielny deser, ale również jako dodatek do ciast. Okazuje się, że ich przyrządzenie jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Sprawdźcie, jak je zrobić.

Jabłka w swoim składzie mają wiele witamin i minerałów. Warto wprowadzić te owoce do swojej codziennej diety. Można jeść je na surowo, a także po obróbce np. uprażeniu. Tak przygotowane świetnie sprawdzą się jako przetwory na jesień oraz zimę.

Jak zrobić jabłka prażone do słoików? Sprawdzone sposoby

Do przetworów powinny zostać użyte jabłka kwaśne oraz twarde. Najlepiej sprawdzi się antonówka, szara reneta, papierówka oraz ligol. Twarde odmiany wymagają dłuższego prażenia pod przykryciem. Wtedy kawałki zmiękną i będą nadawać się jako nadzienie do jabłecznika.

Podczas gotowania warto skropić owoce odrobiną cytryny. Dzięki temu jabłka pozostaną jasne i zachowają odpowiednią kwasowość.

Jak przechowywać jabłka prażone? Podpowiadamy

Zapakowane w słoiki prażone jabłka należy umieścić w chłodnym i zaciemnionym miejscu. W takich warunkach mogą spędzić nawet kilka miesięcy.

Zobacz także: Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Sprawdzone sposoby

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?