Zamknij

Jak zrobić domowe lody? Zdradzamy sprawdzony sposób

16.04.2021 15:24
domowe lody
fot. Shutterstock

Lody to popularny deser, który króluje zazwyczaj latem. Jest uwielbiany przez małych oraz dużych smakoszy. Okazuje się, że można go przygotować samodzielnie w domu z łatwo dostępnych składników. Sprawdźcie, nasz przepis na domową wersję.

Smakołyk idealny na upalne dni to zdecydowanie lody. Okazuje się, że wcale nie trzeba kupować ich w sklepie, aby cieszyć się ich smakiem. Wystarczy poznać sprawdzoną recepturę, która pomoże w ich zrobieniu.

Jak zrobić domowe lody? Podpowiadamy

Do przygotowania domowych lodów można użyć takich składników, które najbardziej nam odpowiadają. Nie potrzebujemy także specjalnej maszynki, aby przyrządzić ten pyszny deser. Okazuje się, że należy jedynie krok po kroku wypełniać punkty ze sprawdzonej receptury.

Przygotowanie lodowej masy jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych umiejętności - sprawdźcie, jak ją zrobić w kilkanaście minut. Jej sekretem jest mieszanie podczas mrożenia. Dzięki temu całość będzie przypominać produkt ze sklepu.

Składniki:

  • 300 g truskawek,
  • 100 g cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 łyżki wody.

Przygotowanie:

  1. W małym garnku należy umieścić sok z jednej cytryny, dwie łyżki wody oraz cukier. Następnie podgrzewać całość aż do połączenia się składników. Masę należy odstawić do przestudzenia.
  2. Truskawki umyć oraz usunąć szypułki. Owoce przełożyć do miski i zmiksować blenderem ręcznym na gładką masę.
  3. Do truskawkowej masy należy wlać wcześniej przygotowany syrop cukrowy. Całość wymieszać i umieścić w hermetycznie zamykanym pojemniku.
  4. Pudełko z produktem umieścić w zamrażarce na około 2 godziny. Po tym czasie należy wyjąć pojemnik i wymieszać masę łyżką. Następnie znowu schować do chłodziarki. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy.
  5. Po tych zabiegach lody staną się całkowicie zmrożone.

Jak przechowywać domowe lody?

Okazuje się, że najlepszym miejscem do przechowywania domowych lodów jest zamrażarka. Taki deser bez dodatków substancji konserwujących może spędzić w niej maksymalnie 5 dni.

Zobacz także: Jak nalewać mleko z kartonu? Do tej pory robiliście to źle

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?