Zamknij

Jak zrobić domowe chipsy z warzyw i owoców? Zdradzamy sprawdzony przepis

01.03.2021 15:28
domowe chipsy
fot. Shutterstock

Domowe chipsy z warzyw i owoców to świetna alternatywa dla tych przetworzonych sprzedawanych przez sklepy. Sprawdźcie nasze sposoby na przyrządzenie ich w domowym zaciszu.

Okazuje się, że chipsy mogą być zdrowe i niskokaloryczne. Wystarczy poznać przepis na własnej roboty przekąskę, która będzie miała mniejszą zawartość soli i tłuszczu. Ten domowy sposób z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy cenią sobie własne zdrowie.

Jak zrobić domowe chipsy z warzyw i owoców?

Chipsy można przygotować z batatów, buraków, marchwi, selera, cukinii, jabłek czy nawet bananów i truskawek. Okazuje się, że przepisy są banalnie proste i nie zajmą wam zbyt wiele czasu.

Domowe chipsy z ziemniaków są doskonałą alternatywą dla tych przetworzonych, które możemy kupić w sklepie. Takie smakołyki sprawdzą się jako dodatek na imprezę czy wieczorny seans filmowy. Do przygotowania nie potrzebujemy żadnych ulepszaczy smaku czy aromatów.

Składniki:

  • ziemniaki,
  • olej,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie talarki.
  2. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do zimnej wody. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i dodajemy odrobinę oleju.
  3. Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i solimy.
  4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza na około 15 minut.

Jeśli jesteście fanami słodkich przekąsek, możecie przygotować chipsy z bananów lub jabłek. Taki smakołyk jest z pewnością mniej kaloryczny niż kruche ciasteczka. Sprawdźcie, jak go przyrządzić.

Składniki:

  • dojrzałe banany,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Banany obieramy ze skórki i kroimy na plasterki o grubości około 4 mm. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny.
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim przygotowanego wcześniej banana.
  3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 60 stopni Celsjusza. Nie zamykamy drzwiczek do piekarnika. Zostawiamy je lekko uchylone i tak suszymy około 6 godzin. Po 3 godzinach przewracamy na drugą stronę.

Wypróbujecie te proste przepisy?

Zobacz także: Czy kotlety schabowe można zamrozić? Odpowiedź was zaskoczy

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?