Zamknij

Jak zrobić domową sól ziołową? Zdradzamy sprawdzony przepis

02.03.2021 14:21
domowa sol ziolowa przepis
fot. Shutterstock

Domowa sól ziołowa to doskonała przyprawa, kiedy zależy nam na wzbogaceniu smaku przygotowywanych potraw. Sprawdźcie, jak przyrządzić taki dodatek.

Jeśli macie parę wolnych chwil i chcecie samodzielnie przygotować ulubioną przyprawę, koniecznie wypróbujcie nasz przepis na domową sól ziołową. Receptura jest banalnie prosta, a efekt zaskoczy niejednego smakosza.

Domowa sól ziołowa - sprawdzony przepis

Domowa sól ziołowa może być doskonałym dodatkiem do mięs, sałatek, a nawet kanapek. W zależności od tego, jakie przyprawy lubisz, możesz dodać ich więcej lub mniej.

Wszystkie składniki użyte w naszym przepisie dostępne są w popularnych marketach i dyskontach. Warto również zaopatrzyć się w hermetycznie zamykany pojemnik do przechowywania przyprawy.

Składniki:

  • 1 szklanka soli himalajskiej,
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu,
  • 2 łyżki suszonego tymianku,
  • 2 łyżki suszonego oregano,
  • 2 łyżki suszonej bazylii,
  • 2 łyżki suszonej pietruszki,
  • 1 łyżka papryki chilli,
  • 1 łyżka czosnku granulowanego.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie przyprawy przesyp do dużej miski.
  2. Zmiksuj blenderem ręcznym aż do wymieszana się składników.
  3. Przesyp do pojemnika i szczelnie zamknij.

Jak przechowywać przyprawy? Sprawdzone sposoby

Odpowiednie przechowywanie przypraw jest bardzo ważne, jeśli zależy nam na tym, by zachować ich świeżość na dłużej. Zioła najlepiej jest więc trzymać w hermetycznie zamykanym pojemniku. To właśnie dzięki niemu będziemy mieć pewność, że zawartość szybko nie zwietrzeje.

Zobacz także: Jak zmielić orzechy bez młynka? Warto poznać te sprawdzone triki

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?