Oceń
Domowa sól ziołowa to doskonała przyprawa, kiedy zależy nam na wzbogaceniu smaku przygotowywanych potraw. Sprawdźcie, jak przyrządzić taki dodatek.
Jeśli macie parę wolnych chwil i chcecie samodzielnie przygotować ulubioną przyprawę, koniecznie wypróbujcie nasz przepis na domową sól ziołową. Receptura jest banalnie prosta, a efekt zaskoczy niejednego smakosza.
Domowa sól ziołowa - sprawdzony przepis
Domowa sól ziołowa może być doskonałym dodatkiem do mięs, sałatek, a nawet kanapek. W zależności od tego, jakie przyprawy lubisz, możesz dodać ich więcej lub mniej.
Wszystkie składniki użyte w naszym przepisie dostępne są w popularnych marketach i dyskontach. Warto również zaopatrzyć się w hermetycznie zamykany pojemnik do przechowywania przyprawy.
Składniki:
- 1 szklanka soli himalajskiej,
- 2 łyżki suszonego rozmarynu,
- 2 łyżki suszonego tymianku,
- 2 łyżki suszonego oregano,
- 2 łyżki suszonej bazylii,
- 2 łyżki suszonej pietruszki,
- 1 łyżka papryki chilli,
- 1 łyżka czosnku granulowanego.
Przygotowanie:
- Wszystkie przyprawy przesyp do dużej miski.
- Zmiksuj blenderem ręcznym aż do wymieszana się składników.
- Przesyp do pojemnika i szczelnie zamknij.
Jak przechowywać przyprawy? Sprawdzone sposoby
Odpowiednie przechowywanie przypraw jest bardzo ważne, jeśli zależy nam na tym, by zachować ich świeżość na dłużej. Zioła najlepiej jest więc trzymać w hermetycznie zamykanym pojemniku. To właśnie dzięki niemu będziemy mieć pewność, że zawartość szybko nie zwietrzeje.
Zobacz także: Jak zmielić orzechy bez młynka? Warto poznać te sprawdzone triki
Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.
Oceń artykuł