Oceń
Sprawdźcie, jak przygotować domową i naturalną kostkę rosołową. Przepis jest banalnie prosty, dlatego nie spędzicie w kuchni zbyt dużo czasu.
Kostka rosołowa używana jest w kuchni nie tylko podczas gotowania zupy. Można wykorzystać ją również do przyrządzania innych smacznych dań. Ta zakupiona w sklepie najczęściej ma wiele konserwantów i sztucznych dodatków, które mogą negatywnie wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu. Okazuje się, że tę przyprawę można stworzyć samodzielnie w domowym zaciszu. Przepis jest dziecinnie prosty.
Domowa kostka rosołowa - prosty przepis
Kostka przygotowana w domu wypełniona jest ziołami i warzywami, które zmieszane w odpowiednich proporcjach dadzą nam idealną przyprawę. Będziemy mogli używać jej jako dodatek do ryżu, kasz czy bazę do wielu zup i sosów. Sprawdźcie naszą prostą recepturę na kostkę rosołową.
Składniki:
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 seler,
- 1/2 cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek pietruszki,
- 2 łyżki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 suszone pomidory
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa myjemy i kroimy. Następnie umieszczamy w dużej misce i rozdrabniamy przy pomocy robota kuchennego.
- Do miski dodajemy przyprawy i mielimy na jednolitą masę.
- W foremce po kostkach do lodu umieszczamy pastę, a następnie chowamy do zamrażarki na około 4 godziny.
- Po tym czasie masa się zespoli i będzie gotowa do użycia. Tak przygotowaną domową kostkę rosołową można przechowywać nawet 3 miesiące w zamrażarce.
Wypróbujesz nasz przepis na domową kostkę rosołową?
Zobacz także: Jak szybko zmiękczyć twarde masło? Mamy na to sprawdzone triki
Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.
Oceń artykuł

