Oceń
Przygotowanie domowej gumy do żucia wcale nie jest takie trudne. Z naszym przepisem będzie to jeszcze prostsze. Taka samodzielnie zrobiona guma z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym z was, którzy lubią smak kwaśnych owoców.
Jak zrobić gumę do żucia? Sprawdzony przepis
Domowa guma rozpuszczalna to idealna przekąska zarówno dla małych, jak i dużych miłośników tego typu produktu. Wykonanie przysmaku nie zajmie wam dużo czasu, a w składniki potrzebne podczas przyrządzania naszego przepisu zaopatrzycie się w każdym sklepie.
Składniki:
- 1 puszka mleczka kokosowego,
- 3 łyżki syropu z agawy,
- 250 ml soku pomarańczowego,
- 50 ml wody,
- 30 g żelatyny.
Przygotowanie:
- Do dużej miski wsypać żelatynę i zalać wodą. Odstawić na kilka minut, aby napęczniała.
- Mleczko kokosowe z dodatkiem syropu z agawy oraz z sokiem pomarańczowym gotować w garnku. Po kilkunastu minutach dodać żelatynę. Całość dokładnie wymieszać.
- Płynną masę przelać do silikonowego pojemnika. Następnie wstawić go do lodówki, aby w minusowej temperaturze masa zesztywniała.
- Po kilkunastu godzinach wyjąć masę z pojemnika i pokroić na mniejsze części.
- Podzielone gumy można zapakować w pergamin.
Jak przechowywać domową gumę do żucia? Podpowiadamy
Samodzielnie wykonaną gumę do żucia należy przechowywać w lodówce. Najlepiej, jeśli zostanie zapakowana w pergamin lub folię spożywczą - dzięki temu zachowa swój smak oraz aromat na dłużej.
Zobacz także: Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Wystarczy dodać jeden składnik
Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.
Oceń artykuł