Zamknij

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Poznaj sprawdzone triki

25.02.2021 15:34
placki ziemniaczane
fot. Shutterstock

Przyrządzenie placków ziemniaczanych jej dziecinnie proste. Okazuje się, jednak, że nie zawsze mogą wyjść chrupiące. W czym tkwi sekret tych idealnych? Sprawdźcie nasze kulinarne porady, dzięki którym to danie zawsze będzie smaczne.

Placki ziemniaczane robi się w bardzo prosty sposób. Jak jednak wykonać takie, które będą chrupiące? Okazuje się, że wystarczy zastosować się do tych kilku sprawdzonych porad, dzięki nim placki ziemniaczane zasmakują nawet najbardziej wybrednym smakoszom.

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Podpowiadamy

Okazuje się, że jeśli zastosujecie się do tych kilku sprawdzonych sposobów, otrzymacie idealne placki ziemniaczane. Sprawdźcie, jak je przygotować.

Odpowiednia ilość mąki

Jeśli zależy wam na tym, aby placki były chrupiące, pamiętajcie o odpowiedniej ilości mąki. Jeśli będzie jej zbyt dużo, placki smakiem przypominać będą kluski.

Smaż małe porcje

Chrupiące placki ziemniaczane są przeważnie cienkie. Warto więc na patelnię nakładać małe porcje masy.

Tłuszcz do smażenia

Placki wyjdą chrupiące, jeśli będziemy smażyć je na oleju rzepakowym podgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Taka temperatura sprawi, że będą one usmażone na całej powierzchni.

Z czym podawać placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane można jeść na słono oraz na słodko. Będą pasować do kwaśnej śmietany, cukru pudru, sosu pieczarkowego, czosnkowego czy gulaszowego. Takie danie dobrze sprawdzi się na obiad, kolację, a nawet deser.

Zobacz także: Czym zastąpić cukier w wypiekach? Mamy kilka sprawdzonych pomysłów

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?