Oceń
Przyrządzenie placków ziemniaczanych jej dziecinnie proste. Okazuje się, jednak, że nie zawsze mogą wyjść chrupiące. W czym tkwi sekret tych idealnych? Sprawdźcie nasze kulinarne porady, dzięki którym to danie zawsze będzie smaczne.
Placki ziemniaczane robi się w bardzo prosty sposób. Jak jednak wykonać takie, które będą chrupiące? Okazuje się, że wystarczy zastosować się do tych kilku sprawdzonych porad, dzięki nim placki ziemniaczane zasmakują nawet najbardziej wybrednym smakoszom.
Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Podpowiadamy
Okazuje się, że jeśli zastosujecie się do tych kilku sprawdzonych sposobów, otrzymacie idealne placki ziemniaczane. Sprawdźcie, jak je przygotować.
Odpowiednia ilość mąki
Jeśli zależy wam na tym, aby placki były chrupiące, pamiętajcie o odpowiedniej ilości mąki. Jeśli będzie jej zbyt dużo, placki smakiem przypominać będą kluski.
Smaż małe porcje
Chrupiące placki ziemniaczane są przeważnie cienkie. Warto więc na patelnię nakładać małe porcje masy.
Tłuszcz do smażenia
Placki wyjdą chrupiące, jeśli będziemy smażyć je na oleju rzepakowym podgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Taka temperatura sprawi, że będą one usmażone na całej powierzchni.
Z czym podawać placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane można jeść na słono oraz na słodko. Będą pasować do kwaśnej śmietany, cukru pudru, sosu pieczarkowego, czosnkowego czy gulaszowego. Takie danie dobrze sprawdzi się na obiad, kolację, a nawet deser.
Zobacz także: Czym zastąpić cukier w wypiekach? Mamy kilka sprawdzonych pomysłów
Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.
Oceń artykuł