Zamknij

Jak zrobić chrupiące gofry? Poznajcie sprawdzone triki

20.09.2021 14:40
gofry
fot. Shutterstock

Gofry są uwielbiane przez dużych i małych. Sprawdźcie, jak je przyrządzić, aby zachwyciły każdego swoim smakiem oraz aromatem. Wystarczy poznać kilka sprawdzonych trików.

Okazuje się, że smaczne i chrupiące gofry można przygotować samodzielnie w domowym zaciszu. Wystarczy poznać kilka sprawdzonych trików na ich przyrządzenie. Będziecie zaskoczeni, jakie są proste.

Jak zrobić chrupiące gofry? Sprawdzone triki

Jeśli zależy nam na tym, by gofry były chrupiące, należy pamiętać, by temperatura wszystkich składników była pokojowa. Dzięki temu wszystkie produkty podczas mieszania dobrze się połączą, a co za tym idzie, przygotowywany deser wypiecze się równomiernie. Warto również pamiętać o tym, by wybrać odpowiednią wodę. Najlepiej, jeśli będzie gazowana - wtedy gofry po wypieku staną się delikatnie chrupiące.

Chrupiące gofry uzyskamy, stosując jeszcze jeden trik. Po wymieszaniu wszystkich składników warto odstawić przyrządzone ciasto na kilkanaście minut, aby lekko wyrosło.

Z czym podawać gofry? Podpowiadamy

Gofry można podawać na słono i słodko. Z dodatkiem pomidorów, żółtego sera lub szynki parmeńskiej doskonale sprawdzą się jako obiad. Z kolei, jeśli chcemy przygotować je na deser lub śniadanie, warto podawać je z bitą śmietaną, czekoladą, a nawet dżemem czy powidłami.

Zobacz także: Jak przywrócić świeżość zwiędłej sałacie? Poznajcie sprawdzony trik