Zamknij

Podpowiadamy, jak zrobić budyń bez grudek. Warto zastosować się do tej sprawdzonej rady

04.03.2021 15:25
budyń
fot. Shutterstock

Budyń to smaczny deser, który może zastąpić śniadanie lub podwieczorek. Lubią go zarówno dorośli, jak i ci całkiem mali. Wykonanie aksamitnego budyniu może jednak sprawić trochę problemów. Nasza sprawdzona rada pomoże wam przygotować idealny smakołyk.

Gotowanie budyniu może okazać się dla niektórych sporym wyzwaniem. Okazuje się, że osoby, które dopiero się uczą, popełniają błąd, który później skutkuje grudkami w budyniu. Dzisiaj podpowiemy, jak sobie z tym poradzić.

Jak zrobić budyń bez grudek? Zdradzamy sprawdzony sposób

Mało kto wykorzystuje ten trik podczas przygotowywania budyniu. To duży błąd, ponieważ może on znacznie ułatwić cały proces. Sprawdźcie, na czym polega.

Jeśli chcemy, aby nasz budyń po ugotowaniu był gładki i jednolity, podczas przygotowywania masy należy użyć widelca, a nie łyżki. Poradzi sobie on znacznie lepiej z połączeniem wszystkich składników i idealnie rozmiesza proszek z mlekiem.

Jak przechowywać budyń? Podpowiadamy

Ugotowany i zastygły budyń należy przechowywać w lodówce. Minusowa temperatura w chłodziarce przedłuży jego świeżość nawet o kilka dni.

Zobacz także: Jak upiec idealne ciasto drożdżowe? Zdradzamy sprawdzone triki

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?