Zamknij

Jak zawinąć kotleta de volaille, aby nie rozpadł się podczas smażenia? Poznaj sprawdzony trik

29.01.2021 14:18
kotlet devolay
fot. Shutterstock

Jeśli zdarzyło się wam nieumiejętnie zawinąć kotleta de volaille tak, że cały farsz wypadł, koniecznie zapoznajcie się z jednym prostym trikiem, który pomoże wam nie popełnić więcej tego błędu. Okazuje się banalnie prosty.

Kotlet de volaille to smaczne danie. Często pojawia się na różnych imprezach: chrzcinach, komuniach, a także weselach. Okazuje się, że ten popularny kotlet można przygotować również w domu. Wystarczy poznać jeden prosty trik, który sprawi, że podczas smażenia nie wypadnie z niego farsz.

Jak zawinąć kotleta de volaille? Wypróbuj nasz sprawdzony trik

Podczas przygotowywania mięsa ten błąd popełnia dużo osób. Okazuje się, ze kluczem do poprawnego uformowania kotleta jest jego odpowiednie zawinięcie. Staranne przygotowanie dania powinniśmy zacząć od samego początku.

Ważne by kotlet nie był gruby, jeśli taki jest, musimy przekroić go na pół. Następnie mięso delikatnie rozbijamy, pamiętając o tym, aby go nie przedziurawić. Kiedy już przejdziemy do faszerowania, musimy mieć na uwadze odpowiednią ilość składników. Nie powinno być ich byt dużo. Do zabezpieczenia naszego kotleta przed rozpadnięciem się wykorzystujemy wykałaczki. To właśnie one sprawią, że de volaille zachowa odpowiedni kształt.

Wypróbujesz nasz prosty trik?

Zobacz także:  Kotlet de volaille to pyszne danie. Sprawdź, jak je przygotować krok po kroku!

Chyba każdy lubi dania z ziemniaków. Sprawdźcie swoją wiedzę na ich temat. Niektóre potrawy was zaskoczą.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?