Zamknij

Jak zamrozić warzywa? Są na to sprawdzone triki

12.04.2021 14:34
mrożone warzywa
fot. Shutterstock

Mrożenie warzyw to świetny sposób na zachowanie ich świeżości. Okazuje się, że jest to dziecinnie proste. Z pomocą przyjdą sprawdzone triki.

Wiosna to idealny moment na zakup świeżych warzyw. Na targach czy w sklepach pojawiają się jędrne okazy, które bez problemu można zamrozić. Dzięki temu w każdej chwili będziemy mogli wykorzystać je w przepisach kulinarnych. Sprawdźcie, jakie są triki na mrożenie warzyw.

Jak zamrozić warzywa? Sprawdzone triki

Większość warzyw można zamrozić. Ważne jednak by pamiętać o kilku zasadach. Warto wybierać okazy zdrowe i takie, które w żadnym stopniu nie są zepsute. Przed mrożeniem należy pamiętać o dokładnym umyciu i osuszeniu. Przygotowane produkty powinno się przełożyć do hermetycznie zamykanych pudełek i dopiero schować do chłodziarki.

Niektóre warzywa przed umieszczeniem w zamrażarce należy zblanszować. Ta prosta technika polega na wrzuceniu warzyw do wrzątku na około 2 minuty, a następnie zanurzeniu ich w zimnej wodzie. Tej metody należy użyć, jeśli chcemy w ten sposób przechowywać: brukselkę, jarmuż, szpinak, kalafior, kapustę włoską, kukurydzę czy groszek.

Jak wykorzystać mrożone warzywa? Podpowiadamy

Warzywa mrożone mają te same wartości odżywcze co świeże produkty. Warto więc wykorzystać je w swojej kuchni, kiedy nie mamy do wyboru innych opcji. Z mrożonek można bez problemu przyrządzić zupę, zapiekankę, a nawet wykorzystać jako dodatek do mięsa czy jako główny element sałatki jarzynowej.

Zobacz także: Jak zrobić bułkę tartą? Podpowiadamy

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?