Zamknij

Jak zagęścić sos? Jest na to kilka sprawdzonych sposobów

16.02.2021 15:30
sos do dania
fot. Shutterstock

Przygotowanie pysznego, aromatycznego sosu może okazać się prawdziwym wyzwaniem. Nie zawsze da się uzyskać również odpowiednią konsystencję. Sprawdźcie, jakie są sposoby na poradzenie sobie z tym problemem.

Czasami zdarza się, że nasz sos wyjdzie nie taki, jak powinien. Zbyt rzadki nie pokryje całego dania i będzie prezentować się niezbyt apetycznie. Okazuje się, że wystarczy tylko kilka chwil, aby to naprawić. Sprawdźcie, jak zagęścić sos i wykorzystajcie nasze triki podczas gotowania.

Jak zagęścić sos? Poznaj sprawdzone triki

Istnieje kilka sposobów na zagęszczenie sosu. Wybierzcie taki, który najlepiej będzie komponować się z przygotowywaną przez was potrawą. Te proste triki sprawią, że danie będzie jeszcze smaczniejsze, a sos aromatyczny.

Z dodatkiem masła

Masło dodane do sosu nada pysznego smaku oraz aromatu. Jeśli chcemy, możemy dodać odrobinę masła czosnkowego, wtedy potrawa będzie bardziej pikantna.

Z mąką

Do sosu dodajemy mąkę pszenną. Najlepiej na samym początku dosypać tylko jedną łyżkę i dokładnie wymieszać. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nie dodamy zbyt dużo mąki.

Z serkiem topionym

Serki topione sprawiają, że sos stanie się gęsty i znacznie bardziej kleisty. Serek należy pokroić na małe kawałki, a następnie rozpuścić w odrobinie sosu. Tak przygotowaną masę wlewamy do pozostałej części i lekko podgrzewamy.

Wypróbujesz te sposoby?

Zobacz także: Jak przywrócić świeżość zwiędłej sałacie? Poznajcie sprawdzony trik

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.  

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?