Oceń
Przygotowanie pysznego, aromatycznego sosu może okazać się prawdziwym wyzwaniem. Nie zawsze da się uzyskać również odpowiednią konsystencję. Sprawdźcie, jakie są sposoby na poradzenie sobie z tym problemem.
Czasami zdarza się, że nasz sos wyjdzie nie taki, jak powinien. Zbyt rzadki nie pokryje całego dania i będzie prezentować się niezbyt apetycznie. Okazuje się, że wystarczy tylko kilka chwil, aby to naprawić. Sprawdźcie, jak zagęścić sos i wykorzystajcie nasze triki podczas gotowania.
Jak zagęścić sos? Poznaj sprawdzone triki
Istnieje kilka sposobów na zagęszczenie sosu. Wybierzcie taki, który najlepiej będzie komponować się z przygotowywaną przez was potrawą. Te proste triki sprawią, że danie będzie jeszcze smaczniejsze, a sos aromatyczny.
Z dodatkiem masła
Masło dodane do sosu nada pysznego smaku oraz aromatu. Jeśli chcemy, możemy dodać odrobinę masła czosnkowego, wtedy potrawa będzie bardziej pikantna.
Z mąką
Do sosu dodajemy mąkę pszenną. Najlepiej na samym początku dosypać tylko jedną łyżkę i dokładnie wymieszać. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nie dodamy zbyt dużo mąki.
Z serkiem topionym
Serki topione sprawiają, że sos stanie się gęsty i znacznie bardziej kleisty. Serek należy pokroić na małe kawałki, a następnie rozpuścić w odrobinie sosu. Tak przygotowaną masę wlewamy do pozostałej części i lekko podgrzewamy.
Wypróbujesz te sposoby?
Zobacz także: Jak przywrócić świeżość zwiędłej sałacie? Poznajcie sprawdzony trik
Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.
Oceń artykuł

