Zamknij

Jak zagęścić jabłka do szarlotki? Poznaj proste triki

26.03.2021 13:34
szarlotka
fot. Shutterstock

Szarlotka to pyszne ciasto, które uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. Jak zrobić idealny deser? Taki, w którym jabłka nie rozlewają się i są sztywne? Okazuje się, że jest na to parę sprawdzonych sposobów. Sprawdźcie, o jakich mowa.

Zrobienie szarlotki wcale nie jest trudne, jeśli zna się nasze sprawdzone triki. Dzięki nim jabłka w cieście będą sprężyste i nie wyleją się, kiedy ukroimy ciasto. Poznajcie wypróbowane sposoby, na zagęszczenie owoców do szarlotki.

Jak zagęścić jabłka do szarlotki? Proste triki

Okazuje się, że jabłkową masę można zagęścić na kilka sposobów. Pierwszym z nich jest dodanie do owoców kilku łyżek mąki ziemniaczanej. Sprawi to, że konsystencja jabłek po przesmażeniu stanie się bardziej zwięzła. Drugim trikiem może być dodanie paczki kisielu podczas prażenia owoców. Dzięki niemu ciasto nie będzie rozpadać się przy krojeniu.

Prócz tych dwóch sposobów istnieje jeszcze jeden, mianowicie jabłka można wymieszać z odrobiną żelatyny. Wtedy jednak należy pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji. Na 1 kg jabłek powinniśmy dodać około 2 łyżek żelatyny. Wtedy owoce zachowają odpowiednią konsystencję.

Jak przechowywać jabłecznik? Sprawdzone sposoby

Szarlotkę najlepiej jest przechowywać w lodówce w hermetycznie zamykanym pojemniku. Jeśli nie mamy tak dużego pudełka, warto owinąć ją folią spożywczą, wtedy będziemy mieć pewność, że szybko nie uschnie. Tak zabezpieczone ciasto może stać w chłodziarce nawet tydzień.

Zobacz także: Ta smaczna przekąska z TikToka jest hitem. Wystarczą tylko 3 składniki

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?