Zamknij

Jak wykorzystać głąb kapusty? Podpowiadamy

07.06.2021 13:46
kapusta zielona
fot. Shutterstock

Okazuje się, że dużo osób podczas przygotowywania gołąbków wyrzuca głąb kapusty do kosza. To błąd, ponieważ można wykorzystać go na wiele różnych sposobów. Sprawdźcie nasze porady.

Kiedy przygotowujemy dania z kapusty, często odrywamy liście, a jej głąb ląduje w koszu. Okazuje się, że można wykorzystać go do przyrządzenia wielu innych potraw, o których mogliście nie mieć pojęcia. Dowiedzcie się, co można zrobić z kapuścianego głąba.

Jak wykorzystać głąb kapusty? Sprawdzone triki kulinarne

Głąb z kapusty w swoim składzie ma wiele witamin i minerałów, które mogą pozytywnie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu. Warto więc wykorzystać go do przygotowania wielu smacznych dań i przekąsek.

Dip z głąbem kapusty

Sos przygotowany z głąba świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa z grilla, tostów czy lekkiej sałatki.

Składniki:

  • głąb kapusty,
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • ząbek czosnku,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Głąb z kapusty zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki umieścić w dużej misce.
  2. Do naczynia dodać jogurt naturalny oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.

Placki z głąba kapusty

Placki z kapuścianego głąba to smaczne i szybkie w przygotowaniu danie, które świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Z jego przyrządzeniem poradzi sobie każdy, nawet kulinarny laik.

Składniki:

  • głąb kapusty,
  • 0,5 cebuli,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Głąb z kapusty zetrzeć na tarce. Całość umieścić w dużej misce.
  2. Do naczynia dodać rozdrobnioną cebulę, jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Całość wymieszać aż do uzyskania jednolitej masy.
  3. Na patelni rozgrzać olej. Kiedy już się nagrzeje, nakładać porcje ciasta na tłuszcz. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor po około 2 minuty.

Jak wykroić głąb z kapusty? Podpowiadamy

Na samym początku kapustę należy dokładnie umyć. Kiedy już to zrobimy, powinniśmy przejść do zdejmowania liści. Zewnętrzną warstwę, która jest uszkodzona, można wyrzucić. Następnie należy wyciąć głąb - do tego celu przyda się nóż z ostrym czubkiem. W starszych warzywach głąby mogą mieć włóknistą zewnętrzną warstwę, którą należy dodatkowo obrać.

Zobacz także: Jak gotować białe szparagi? Podpowiadamy

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?