Oceń
Nie każde masło ma taki sam skład, warto więc dowiedzieć się, po czym rozpoznać dobry produkt. Okazuje się, że przed wyjściem na zakupy warto poznać kilka sprawdzonych trików, które ułatwią to zadanie.
Jak wybrać dobre masło? Sprawdzone sposoby
Często maślane miksy bardzo trudno odróżnić po opakowaniu od klasycznego masła - wtedy warto przyjrzeć się cenie produktu. Te tanie najczęściej nie mają zbyt dobrego składu.
Podczas wizyty w sklepie należy obejrzeć opakowanie i przeczytać skład kupowanego masła. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że jest to pełnowartościowy produkt. Najlepiej jeśli na opakowaniu umieszczona jest informacja o procentowym składzie tłuszczu. Na liście nie powinny znajdować się również konserwanty i barwniki.
Warto również spojrzeć na nazwę. Producenci często wybierają takie, które mylą klientów, a z klasycznym masłem nie mają nic wspólnego. Często takie tłuszcze nazywane są np. masełkami lub mixami masła.
Jak przechowywać masło? Podpowiadamy
Masło najlepiej jest przechowywać w lodówce. Dzięki temu szybko się nie rozpuści i zachowa świeżość na dłużej.
Zobacz także: Jak obrać imbir? Ten prosty trik was zaskoczy
Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.
Oceń artykuł