Zamknij

Jak usmażyć pączki? Dzięki tym trikom wyjdą idealne

11.02.2021
Aktualizacja: 11.02.2021 09:03
paczki
fot. Shutterstock

Sprawdź, jak poprawnie usmażyć rumiane pączki. Okazuje się, że do tych rad stosowały się nasze mamy i babcie, które przygotowywały pyszne łakocie na różne okazje.

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Kiedy długie kolejki przed cukierniami nie zachęcają was do robienia w nich zakupów, koniecznie sprawdźcie swoje umiejętności kulinarne w domowym zaciszu. Okazuje się, że przygotowanie smakołyków wcale nie jest pracochłonne. Przed przystąpieniem do gotowania warto jednak poznać kilka trików, które znacznie ułatwią wam przyrządzenie tego deseru.

Jak usmażyć smaczne pączki? Poznaj sprawdzone triki

Okazuje się, że smażenie pączków może być bardzo proste, wystarczy poznać kilka sprawdzonych trików. Mogliście nie mieć o nich pojęcia.

Ten sposób stosowały nasze mamy i bacie. Chodzi o to, aby na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucić kawałek ziemniaka. Wyrówna on temperaturę i zniweluje ryzyko przypalenia się pączków.

Kolejnym sposobem może być odpowiednia temperatura tłuszczu. Musi być wysoka, dzięki temu pączek przyrumieni się z każdej strony.

Ilość nadzienia w pączku również jest bardzo ważna. Jeśli nie wiemy, jaka będzie odpowiednia, warto nadziewać je po usmażeniu. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że słodki dżem lub masa kremowa nie wypadnie na patelnię i nie spali naszych słodkości.

Zobacz także: Co zrobić z nieświeżym pieczywem? Ten trik was zaskoczy

Lubisz jeść ziemniaki? Sprawdź, czy znasz wszystkie danie, które można zrobić z tego warzywa. Niektóre mogą cię zaskoczyć. 

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?