Zamknij

Co zrobić, gdy ciasto na pierogi jest zbyt twarde? Ten trik stosowały dawniej nasze babcie

19.12.2022 14:46

Masz w planach lepienie pierogów wigilijnych? Sprawdź, co zrobić, gdy ciasto wyszło zbyt twarde.

Pierogi wigilijne
fot. Shutterstock

Wiele osób wprost nie może doczekać się świąt i związanych z nimi potraw. Jednym z tradycyjnych dań są pierogi z kapustą i grzybami. Kluczem do ich wyjątkowego smaku jest wyrobienie odpowiedniego ciasta. Może się jednak zdarzyć, że wyjdzie nam zbyt twarde i mało elastyczne. W tej sytuacji uratuje nas ten prosty babciny trik.

Oto sposób na zbyt twarde ciasto na pierogi. Wypróbuj go w kuchni

Podczas intensywnych przygotowań do świąt czasami trudno uchronić się przed różnymi kulinarnymi wpadkami. Jeżeli w trakcie robienia pierogów dodałeś do ciasta zbyt dużo mąki, przez co wyszło zbite i trudne do rozwałkowania, wypróbuj ten banalny trik.

Wystarczy dodać do ciasta odrobinę wody i wyrobić je od nowa. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, aby była odpowiednio gorąca, dzięki czemu uzyskamy idealną, miękką konsystencję. Staraj się też zachować proporcje wszystkich składników. Dodanie wody w zbyt dużej ilości może bowiem sprawić, że podczas gotowania pierogi będą się rozpadać.

Zobacz także: Co zrobić, aby wigilijne pierogi nie sklejały się w czasie gotowania? Oto sprawdzony trik

Jak długo gotować pierogi?

Duży wpływ na wygląd i smak pierogów ma również sposób gotowania tych przysmaków. Nie należy trzymać ich na gazie zbyt długo, bowiem staną się gumowate. Aby do tego nie dopuścić, najlepiej gotować pierogi na małym ogniu przez kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Po wyjęciu z garnka warto ułożyć je na ręczniku papierowym, który wchłonie z nich nadmiar wody.

Zobacz także: Pierogi piernikowe to hit tegorocznych świąt. Wypróbuj ten przepis

loader