Zamknij

Jak uratować zbyt kwaśny żurek? Wystarczy poznać te triki

16.03.2021 15:23

Żurek to typowe danie, które pojawia się na wielkanocnym stole. Okazuje się, że nie każdy umie je zrobić poprawnie. Jeśli wyjdzie nam zbyt kwaśny, nie należy go wyrzucać. Sprawdźcie, jak go uratować.

zurek wielkanocny
fot. Shutterstock

Chyba każdemu zdarzyła się wpadka przed samą Wielkanocą. Zbyt kwaśny żurek może okazać się prawdziwą zmorą wielu początkujących kucharzy. Warto wtedy poznać kilka sposobów naszych babć i mam, które doskonale wiedziały, co zrobić, żeby jego smak był bardziej subtelny.

Jak uratować zbyt kwaśny żurek? Zdradzamy sprawdzone triki

Jeśli nasza zupa wyszła zbyt kwaśna, powinniśmy dodać do niej odrobinę sody oczyszczonej. Na garnek zupy wystarczy dosypać pół łyżeczki i dokładnie wymieszać. Okazuje się, że soda odpowiedzialna jest za neutralizację kwaśnego posmaku. Kolejnym sposobem na uratowanie zbyt kwaśnej zupy może być dodanie do niej odrobiny cukru.

Kiedy zależy nam na szybkim efekcie, do gotującej się zupy powinno się dodać śmietanę. Zneutralizuje ona kwaśny smak.

Jak przechowywać żurek? Podpowiadamy

Żurek wielkanocny po ugotowaniu i dokładnym ostudzeniu powinno przechowywać się w zamkniętym pojemniku umieszczonym w lodówce. Taka zupa może stać w chłodziarce maksymalnie 3 dni.

Zobacz także: Jakie dania można przygotować wcześniej na święta? Warto poznać te sprawdzone porady

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

loader
Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?