Oceń
Chyba każdemu zdarzyła się wpadka przed samą Wielkanocą. Zbyt kwaśny żurek może okazać się prawdziwą zmorą wielu początkujących kucharzy. Warto wtedy poznać kilka sposobów naszych babć i mam, które doskonale wiedziały, co zrobić, żeby jego smak był bardziej subtelny.
Jak uratować zbyt kwaśny żurek? Zdradzamy sprawdzone triki
Jeśli nasza zupa wyszła zbyt kwaśna, powinniśmy dodać do niej odrobinę sody oczyszczonej. Na garnek zupy wystarczy dosypać pół łyżeczki i dokładnie wymieszać. Okazuje się, że soda odpowiedzialna jest za neutralizację kwaśnego posmaku. Kolejnym sposobem na uratowanie zbyt kwaśnej zupy może być dodanie do niej odrobiny cukru.
Kiedy zależy nam na szybkim efekcie, do gotującej się zupy powinno się dodać śmietanę. Zneutralizuje ona kwaśny smak.
Jak przechowywać żurek? Podpowiadamy
Żurek wielkanocny po ugotowaniu i dokładnym ostudzeniu powinno przechowywać się w zamkniętym pojemniku umieszczonym w lodówce. Taka zupa może stać w chłodziarce maksymalnie 3 dni.
Zobacz także: Jakie dania można przygotować wcześniej na święta? Warto poznać te sprawdzone porady
Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.
Oceń artykuł