Oceń
Ciasto drożdżowe jest popularne wśród osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Sprawdźcie, jakie są triki na zawsze udany deser. O niektórych mogliście nie mieć pojęcia.
Jak upiec idealne ciasto drożdżowe? Zdradzamy sprawdzone triki
Nie ma chyba osoby, która nie zna pięknego zapachu ciasta drożdżowego. Ten wypiek charakteryzuje się miękkością i słodkim aromatem. Okazuje się, że podczas pieczenia wystarczy zastosować się do kilku sprawdzonych wskazówek - wtedy wyjdzie idealne.
Podczas przygotowywania ciasta wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka i masło należy więc wyjąć wcześniej z chłodziarki. Również woda powinna mieć odpowiednią ciepłotę. Najlepiej, jeśli będzie to 35 stopni Celsjusza. Wtedy drożdże będą odpowiednio pracować. Kolejnym punktem, do którego należy się zastosować, jest przesianie mąki. Dzięki tej prostej czynności będzie napowietrzona i podczas pieczenia ładnie wyrośnie.
Jak przechowywać ciasto drożdżowe?
Ciasto drożdżowe najlepiej przechowywać w szczelnie zamykanym opakowaniu. Dzięki temu nie dostanie się do niego wilgoć. Hermetycznie zamykany pojemnik uchroni ciasto przed pochłanianiem aromatów z zewnątrz.
Zobacz także: Czy kotlety schabowe można zamrozić? Odpowiedź was zaskoczy
Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.
Oceń artykuł