Oceń
Jak ugotować ciecierzycę by była chrupiąca i niezbyt twarda? Istnieje pewien trik, który wam w tym pomoże. Sprawdźcie, na czym dokładnie polega.
Wiele osób uważa, że przyrządzenie ciecierzycy jest bardzo trudne i wymaga sporo czasu. Nic bardziej mylnego. Okazuje się, że jeśli pozna się jeden sposób na jej przygotowanie, można zrobić to znacznie szybciej. Sprawdźcie, o jaki trik może chodzić.
Jak ugotować ciecierzycę? Poznaj prosty sposób
Jeśli zależy nam na miękkiej ciecierzycy, musimy zastosować się do jednej ważnej zasady. Powinniśmy opłukać i namoczyć groch dzień wcześniej. Dzięki temu ciecierzyca szybciej się ugotuje i będzie smaczniejsza.
Ciecierzycę opłukujemy. Następnie wkładamy ją do garnka i zalewamy zimną wodą. Tak przygotowana musi stać minimum 10 godzin. Następnego dnia odcedzamy cieciorkę i znowu opłukujemy. Następnie zalewamy wodą i gotujemy w garnku około 2 godzin. Kiedy w trakcie przyrządzania pojawi się piana, można usunąć ją łyżką. Ten sposób sprawi, że ciecierzyca będzie miękka. Można ją jeść z ulubionymi przyprawami lub zrobić z niej domowy hummus.
Wypróbujesz ten sposób?
Zobacz także: Jak napełnić słoiki przetworami? Mamy na to sprawdzony trik
Oceń artykuł
