Zamknij

Jak ugotować brokuły? Ten przepis sprawi, że warzywa będą miękkie

12.01.2021 15:27
gotowanie brokuły
fot. Shutterstock

Ten sposób na przygotowywanie brokułów powinien poznać każdy, kto chce zacząć zdrowo się odżywiać. Jest dziecinnie prosty.

Gotowanie brokułów nie należy do najprostszych. Jednak jeśli pozna się odpowiedni sposób, można ułatwić sobie ich przygotowanie. Ten prosty trik sprawi, że przyrządzane przez nas brokuły będą nie tylko miękkie, ale przede wszystkim zachowają intensywny zielony kolor.

Jak ugotować brokuły? Warto poznać ten prosty sposób

Ten przepis sprawi, że warzywa będą nie tylko smaczne, ale zachowają również cenne wartości odżywcze. Gotowane na parze brokuły będą idealnym dodatkiem do mięs, sałatek, past lub zup. Ta metoda świetnie sprawdza się również, kiedy nie chcemy spędzać w kuchni wielu godzin. Nasza receptura nie zajmie wam więcej niż 15 minut.

Na samym początku brokuły należy dokładnie umyć. Możecie wykorzystać nasze sposoby na pozbycie się z tego warzywa szkodliwych chemikaliów oraz pestycydów. Po dokładnym umyciu przechodzimy do przygotowania.

W garnku należy zagotować małą ilość wody. Różyczki brokuła układamy na metalowym sitku i ustawiamy je na garnku z parującą wodą. Całość przykrywamy pokrywką. Gotujemy je około 10 minut. Po tym czasie wrzucamy pod zimną wodę i dokładnie odsączamy. Tak przygotowane brokuły są miękkie, ale nie rozpadają się oraz mają piękny zielony kolor.

Wypróbujesz ten sposób?

Zobacz także: Co zrobić, by mięso było kruche? Jest na to kilka sprawdzonych trików

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?