Zamknij

Jak szybko ugotować fasolę? Poznaj sprawdzone sposoby

24.03.2021 15:31
gotowanie fasoli
fot. Shutterstock

Dla wielu osób ugotowanie fasoli to nie lada wyzwanie. Okazuje się, że jeśli zna się odpowiednie sposoby, problem znika w okamgnieniu.

Jeśli zależy wam na czasie, koniecznie wypróbujcie nasze proste sposoby, które pomogą wam przyrządzić fasolę znacznie szybciej. Triki są proste i poradzi sobie z nimi każdy, nawet kuchenny amator.

Jak szybko ugotować fasolę? Zdradzamy sprawdzone sposoby

Okazuje się, że przed gotowaniem należy namoczyć fasolę w zimnej wodzie przez kilka godzin. To sprawi, że nasiona znacznie szybciej się ugotują. Jeśli nie mamy aż tak dużo czasu, fasolę możemy zalać wrzątkiem i rozpocząć gotowanie. Warto pamiętać również o tym, aby nie solić wody, w której gotuje się fasola - ponieważ będzie to trwać znacznie dłużej. Najlepiej jest dodać tę przyprawę pod koniec gotowania.

Nie należy gotować fasoli w wodzie, w której się moczyła, ponieważ przedostają się do niej szkodliwe substancje.

Jak przechowywać ugotowaną fasolę? Podpowiadamy

Ugotowaną fasolę powinno przechowywać się w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Jeśli opakowanie jest zamykane hermetycznie, w chłodziarce może stać 3 dni.

Zobacz także: Jak obrać imbir? Ten prosty trik was zaskoczy

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?