Oceń
Według niektórych ubijanie piany z białek jest bardzo trudne i nie da się tego zrobić bez miksera. Nic bardziej mylnego. Wystarczy poznać sprawdzony sposób, który pomoże nam perfekcyjnie wykonać to zadanie.
Ubite na sztywno białka wykorzystuje się w wielu przepisach. Nie zawsze jednak mamy pod ręką mikser, który ułatwi nam to zadanie. Co wtedy zrobić? Warto poznać sposób, który w kuchni stosowały nasze mamy i babcie. Okazuje się, że jest bardzo prosty, a jego wykonanie nie zajmie nam wiele czasu.
Jak ubić białko bez miksera? Sprawdzony sposób
Jeśli zależy nam, by piana była sztywna, musimy zastosować się do paru zasad. Okazuje się, że białka przed ubiciem powinny być schłodzone, a naczynie, w którym będziemy przygotowywać pianę nie może być mokre. Uwzględnienie tych porad daje nam gwarancję poprawnego ubicia białek.
Do ubijania wykorzystujemy szklaną lub ceramiczną miskę. Dzięki temu piana będzie dobrze napowietrzona i znacznie szybciej uzyskamy efekt, na którym nam zależy. Do naczynia warto dodać odrobinę soli, sprawi ona, że powstała masa będzie bardziej stała. Białka ubijamy na sztywno przy pomocy trzepaczki. Jeśli się postaramy, całość nie zajmie nam więcej niż 6 minut.
Wypróbujesz ten sposób na ubijanie białek bez miksera?
Zobacz także: Masło czy margaryna? Podpowiadamy, czym lepiej smarować chleb
Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.
Oceń artykuł

