Oceń
Ten sposób na szybkie oczyszczenie grzybów znały nasze mamy oraz babcie. Teraz przyszła pora, aby wykorzystać ten trik również w naszej kuchni. Będziecie zaskoczeni, jaki jest prosty.
Jak szybko oczyścić grzyby? Sprawdzony trik
Grzyby prosto z lasu przeważnie są zanieczyszczone, dlatego warto najpierw przygotować je do tego, abyśmy mogli je zjeść. Pomoże wam w tym jeden prosty trik.
Wystarczy do dużego garnka nalać gorącej wody oraz dobrze ją posolić. Następnie do naczynia wrzucamy grzyby i lekko mieszamy. Po kilku minutach piach oraz ziemia osiądą na dnie. Grzyby będzie można wyłowić przy pomocy łyżki cedzakowej.
Jak przechowywać grzyby? Podpowiadamy
Grzyby należy przechowywać w niskiej temperaturze - najlepszym miejscem do tego okaże się więc lodówka. W takich warunkach mogą leżeć maksymalnie dobę. Po tym czasie należy je poddać dalszej obróbce.
Zobacz także: Jak obrać paprykę? Poznaj nasze sprawdzone triki
Oceń artykuł