Zamknij

Jak smażyć kurki? Sprawdźcie, czy znaliście te sposoby

05.08.2021 13:37

Kurki można potraktować jako oddzielne danie lub jako składnik niejednej potrawy. Wcześniej należy dowiedzieć się, jak je odpowiednio przygotować. Sprawdźcie, czy mieliście pojęcie o tych trikach.

kurki
fot. Shutterstock

Sezon na kurki zaczyna się na początku czerwca, a kończy w listopadzie. W tym czasie warto wykorzystać te niewielkie grzyby do przygotowania smacznych dań i przekąsek. Jednym ze sposobów ich obróbki jest smażenie. Dowiedzcie się, jak je przyrządzić krok po kroku.

Jak poprawnie smażyć kurki? Sprawdzone triki

Kurki to szlachetne grzyby, które należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni przez około 15 minut. Taki czas pozwoli im się ładnie zarumienić. Najlepiej do smażenia wybrać masło połączone z odrobiną oleju - wtedy zachowają swój naturalny smak oraz aromat. Pod koniec smażenia należy przyprawić grzyby odrobiną soli i pieprzu.

Z czym najlepiej smakują kurki? Podpowiadamy

Kurki najlepiej smakują z czosnkiem oraz cebulą. Na sam koniec smażenia można do tych niewielkich grzybów dodać odrobinę koperku czy szczypiorku. Dzięki nim smak grzybów będzie podkreślony. Kurki dobrze komponują się również z dodatkiem śmietany.

Zobacz także: Ugotowaliście ziemniaki? Nie wylewajcie po nich wody

loader