Oceń
Wiele przepisów kulinarnych zakłada smażenie składników na patelni. Wysoka temperatura sprawia jednak, że tłuszcz zaczyna pryskać na wszystkie strony. Może oznaczać to nie tylko więcej sprzątania, ale istnieje również ryzyko poparzenia. Sprawdźcie, jakie są sposoby na ograniczenie pryskającego tłuszczu.
Jak smażyć bez pryskającego tłuszczu?
Te triki kuchenne warto poznać. W swoich kuchniach stosowały je nasze mamy i babcie. Są dziecinnie proste, a mogą nam ułatwić gotowanie.
Wykorzystaj sól
Okazuje się, że aby tłuszcz nie pryskał z patelni, przed gotowaniem należy posypać ją niewielką ilością soli. Dzięki temu pozbędziemy się tego problemu raz na zawsze, ponieważ sól pochłonie nadmiar wilgoci.
Potrzyj octem
Innym dobrym sposobem na ograniczenie pryskającego tłuszczu jest przetarcie patelni papierowym ręcznikiem nasączonym octem spirytusowym.
Osusz smażone produkty
Przed smażeniem warto dokładnie osuszyć produkty, które będziemy poddawać obróbce cieplnej. Dzięki temu woda nie dostanie się pod tłuszcz, który później rozsadzi.
Wypróbujesz te triki?
Zobacz także: Co zrobić, by mięso było kruche? Jest na to kilka sprawdzonych trików
Oceń artykuł