Zamknij

Jak smażyć bez pryskającego tłuszczu? Mamy na to sprawdzone triki

16.12.2020 14:20
patelnia bez pryskajacego tłuszczu
fot. Shutterstock

Tłuszcz, który pryska z patelni podczas smażenia, może być prawdziwym utrapieniem. Okazuje się jednak, że wystarczy poznać sprawdzone triki, aby mieć ten problem z głowy.

Wiele przepisów kulinarnych zakłada smażenie składników na patelni. Wysoka temperatura sprawia jednak, że tłuszcz zaczyna pryskać na wszystkie strony. Może oznaczać to nie tylko więcej sprzątania, ale istnieje również ryzyko poparzenia. Sprawdźcie, jakie są sposoby na ograniczenie pryskającego tłuszczu.

Jak smażyć bez pryskającego tłuszczu?

Te triki kuchenne warto poznać. W swoich kuchniach stosowały je nasze mamy i babcie. Są dziecinnie proste, a mogą nam ułatwić gotowanie.

Wykorzystaj sól

Okazuje się, że aby tłuszcz nie pryskał z patelni, przed gotowaniem należy posypać ją niewielką ilością soli. Dzięki temu pozbędziemy się tego problemu raz na zawsze, ponieważ sól pochłonie nadmiar wilgoci.

Potrzyj octem

Innym dobrym sposobem na ograniczenie pryskającego tłuszczu jest przetarcie patelni papierowym ręcznikiem nasączonym octem spirytusowym.

Osusz smażone produkty

Przed smażeniem warto dokładnie osuszyć produkty, które będziemy poddawać obróbce cieplnej. Dzięki temu woda nie dostanie się pod tłuszcz, który później rozsadzi.

Wypróbujesz te triki?

Zobacz także: Co zrobić, by mięso było kruche? Jest na to kilka sprawdzonych trików

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?